ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρέθηκε η «γενετική συνταγή» για καλύτερα μακαρόνια!

Αποκωδικοποιήθηκε το γονιδίωμα του σιταριού.

Βρέθηκε η «γενετική συνταγή» για καλύτερα μακαρόνια!

Μια διεθνής ομάδα αποτελούμενη από 60 επιστήμονες ανακοίνωσε ότι αποκωδικοποίησε το πλήρες γονιδίωμα του σκληρού σιταριού, που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή των μακαρονιών και άλλων τροφίμων.

Όπως δημοσιεύθηκε στο Nature Genetics, το γονιδίωμα του σιταριού είναι 4 φορές μεγαλύτερο από το ανθρώπινο! Με την ανάλυση των γονιδίων και της αλληλοσύνδεσής τους, μπορεί να βελτιωθεί η διατροφική αξία του σιταριού, άρα και των τροφίμων που παράγονται από αυτό.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη συγκέντρωση καδμίου μέσα στο σκληρό σιτάρι. Βρήκαν έτσι έναν τρόπο για να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα καδμίου στο σκληρό σιτάρι και να βελτιώσουν την ποιότητα του.

wheat

«Η ανάγνωση του dna του σιταριού μπορεί να οδηγήσει σε νέες ποικιλίες που θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις κλιματικές προκλήσεις και θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις, μεγαλύτερη διατροφική αξία και βελτιωμένη αειφορία», δήλωσε ο συντονιστής ερευνητής, Λουίτζι Κατιβέλι, του Συμβουλίου Γεωργικής Έρευνας και Οικονομίας (CREA) της Ιταλίας.

Το γονιδίωμα του σκληρού σιταριού είναι ελεύθερα προσβάσιμο στη βάση δεδομένων GrainGenes.

(interomics.eu)

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πώς θα μειώσετε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια!

Φάτε ζυμαρικά και δεν θα παχύνετε - Οι επιστήμονες «δικαιώνουν» τα μακαρόνια!