ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουραγός στη δωρεά οργάνων η Ελλάδα

Απογοητευτικά τα στοιχεία των μεταμοσχεύσεων του 2018.

Ουραγός στη δωρεά οργάνων η Ελλάδα

Το μεσημέρι της Δευτέρας, εμφανίστηκαν ξαφνικά στο συννεφιασμένο ουρανό της Αθήνας 200 πολύχρωμα μπαλόνια. Κάθενα είχε πάνω του ένα όνομα. Το όνομα ενός ανθρώπου που χάρισε τη ζωή σε κάποιους άλλους, δωρίζοντας τα όργανά του. Ήταν τα ονόματα των 200 πιο πρόσφατων δοτών οργάνων στη χώρα.

Και ήταν μια ακόμη εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τη δωρεά οργάνων, που φαίνεται να είναι άγνωστη λέξη για πολλούς Έλληνες.

IMG 1941

Ήταν εκεί ο μικρός Αλέξανδρος, που ήταν μόλις 4 χρόνων όταν χρειάστηκε μεταμόσχευση καρδιάς και έπρεπε να μεταφερθεί στην Ιταλία για την επέμβαση.

Ήταν εκεί ένας πατέρας που πριν από 10 χρόνια έχασε το 15χρονο γιο του σε φρικτό τροχαίο στη λεωφόρο Κηφισίας, όπου ένα αυτοκίνητο που έτρεχε με 162 χιλιόμετρα τον χτύπησε και τον εγκατέλειψε. Από την πρώτη στιγμή, η οικογένεια του παιδιού θέλησε να δωρίσει τα όργανά του, τα περισσόερα όμως ήταν τόσο σφοδρά τραυματισμένα, που κρίθηκαν ακατάλληλα για μεταμόσχευση. Τελικά, ο 15χρονος Σόλων χάρισε ζωή σε δύο ανθρώπους που δέχτηκαν τους νεφρούς του.

Ήταν εκεί και ο Ιαβέρης, που δεν σταματά να μιλάει για την οδική ασφάλεια, και που πρόσφατα έγινε και ο ίδιος δότης οργάνου, δωρίζοντας το νεφρό του στο γιο του που ήταν επί χρόνια εξαρτημένος από την αιμοκάθαρση.

Στη διπλή εκδήλωση για τη δωρεά οργάνων, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα (στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο) με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάστηκαν και τα νεότερα στοχεία που δείχνουν για μια ακόμη φορά το αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας σε δότες και μεταμοσχεύσεις.

Μόλις 45 δότες το 2018

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, το 2018 δηλώθηκαν 108 πιθανοί δότες (εγκεφαλικά νεκροί) και αξιοποιήθηκαν μόλις 45. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν πέρυσι 103 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος και καρδιάς από πτωματικούς δότες και άλλες 69 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες.

Οι αριθμοί αντιστοιχούν σε 4 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, φέρνοντας την Ελλάδα σε μια από τις τελευταίες θέσεις όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο!

εομ

Φέτος, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 52 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων από πτωματικούς δότες και άλλες 18 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες.

Εκατοντάδες ασθενείς περιμένουν σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση. Κάποιοι από αυτούς χάνουν τη ζωή τους πριν βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, ενώ για κάποιους η λύση του εξωτερικού είναι μονόδρομος.

Τα τελευταία 4 χρόνια πάνω από 250 ασθενείς έχουν λάβει έγκριση μετάβασης στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ενώ άλλοι 700 περίπου ταξιδεύουν ανά τακτά διαστήματα σε άλλες χώρες για μετα-μεταμοσχευτικό επανέλεγχο.

Χάνουμε δότες και αρνούμαστε τη δωρέα

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκδήλωση της Δευτέρας επισήμαναν πως τα ελληνικά νοσοκομεία δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για τη διαχείριση πιθανών δοτών οργάνων.

Οι δότες προέρχονται κατά κανόνα από τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ωστόσο, στις μεγαλύτερες μονάδες της χώρας δεν υπάρχουν συντονιστές μεταμοσχεύσεων - αυτοί που αναλαμβάνουν την ενημέρωση των οικογενειών για τη δωρεά οργάνων - και όπου υπάρχουν είναι μερικής απασχόλησης...

Την ίδια ώρα, πολλοί υποψήφιοι δότες χάνονται εξαιτίας της έλλειψης κρεβατιών αλλά και προσωπικού στις μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ πολλές περιπτώσεις εγκεφαλικού θανάτου (που είναι το απόλυτο επιστημονικό κριτήριο για δωρεά οργάνων) δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι στις περιπτώσεις που ο υποψήφιος δότης δεν έχει εκφράσει τη βούλησή του, έως και οι μισές οικογένειες αρνούνται τη δωρεά, με κύριο λόγο την έλλειψη ενημέρωσης και εμπιστοσύνης...

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση η οποία πραγματοποίηθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Eudonorgan, σε ετήσια βάση πραγματοποιούνται στην Ευρώπη περίπου 33.000 μεταμοσχεύσεις οργάνων, ενώ πάνω από 90.000 ασθενείς περιμένουν σε λίστες αναμονής.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι Έλληνες δεν δωρίζουν τα όργανά τους;

Πώς θα γίνεις δωρητής οργάνων στην Ελλάδα