ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Στέρεψε» το αίμα στη Θεσσαλονίκη, sos από τους θαλασσαιμικούς ασθενείς

Από τα Χριστούγεννα και μετά, περίπου 300 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία υπομεταγγίζονται. 

«Στέρεψε» το αίμα στη Θεσσαλονίκη, sos από τους θαλασσαιμικούς ασθενείς

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών με μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι χρειάζονται μετάγγιση κάθε 15 - 20 ημέρες.

«Από τα Χριστούγεννα άρχισαν να παρατηρούνται οι ελλείψεις και μέχρι σήμερα το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει αποκατασταθεί αλλά γίνεται εντονότερο, με τα ψυγεία στα τμήματα αιμοδοσίας να αδειάζουν», εξηγεί η Στέλλα Μηνά, γραμματέας του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Η κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια, είναι χειρότερη στις δύο μεγάλες μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας της Θεσσαλονίκης - στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο - οι οποίες εξυπηρετούν συνολικά περίπου 300 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Τα τμήματα αυτά χρειάζονται 60 μονάδες αίματος κάθε μέρα μόνο για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς.

Το τελευταίο διάστημα, οι ασθενείς αυτοί υπομεταγγίζονται. Αυτό σημαίνει ότι αντί για δύο μονάδες αίματος που χρειάζονται λαμβάνουν μόνο μια. Επομένως, θα πρέπει να επανέλθουν για νέα μετάγγιση σε συντομότερο διάστημα (μια εβδομάδα με 10 μέρες), με συνέπεια τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία τους.

Σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με το Σύλλογο, οι μεταγγίσεις αναβάλλονται μέχρι να βρεθεί αίμα... Η αναβολή μπορεί να είναι επικίνδυνη για έναν θαλασσαιμικό ασθενή, αφού οδηγεί σε σημαντική πτώση της αιμοσφαιρίνης.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας ενώ απευθύνει έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα για να ανανεωθούν τα αποθέματα στη Θεσσαλονίκη.

Τι απαντά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Το onmed απευθύνθηκε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σχετικά με το θέμα. Η πρόεδρος Χάρις Ματσούκα ανέφερε ότι διερευνώνται οι αιτίες του προβλήματος, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως δεν έχει μειωθεί η αιμοδοσία συνολικά σε όλη τη χώρα. Είπε ακόμη ότι δρομολογούνται ενέργειες για την ενίσχυση των αποθεμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΚΕΑ αυτή τη στιγμή τα αποθέματα αίματος της χώρας είναι επαρκή, ωστόσο είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των εθελοντών αιμοδοτών, καθώς πλησιάζει το Πάσχα και όπως κάθε εορταστική περίοδο η εθελοντική προσφορά μειώνεται.

Μπορείς να δώσεις αίμα αν...

  • είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Ο γιατρός μπορεί να επιτρέψει την αιμοδοσία και εκτός αυτών των ορίων, σε ειδικές περιπτώσεις

  • ζυγίζεις πάνω από 50 κιλά. Αν είσαι κάτω από 50 κιλά, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρεις αίμα

  • είσαι υγιής και έχεις ασφαλή τρόπο ζωής

Δεν μπορείς να δώσεις αίμα αν...

  • δεν πληροίς τα βασικά κριτήρια για αιμοδοσία
  • δεν έχεις φάει κάτι τρείς –τέσσερις ώρες πριν αιμοδοτήσεις και δεν έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
  • έχεις κάνει τατουάζ τους τελευταίους 4 μήνες - μετά το διάστημα αυτό, μπορείς να προσφέρεις αίμα
  • έχεις κάποια λοίμωξη (έστω και απλό κρυολόγημα !) – χρειάζεται να είσαι ελεύθερος συμπτωμάτων τουλάχιστον για 7 ημέρες
  • εάν παίρνεις κάποια αντιβιοτικά - πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον για μία εβδομάδα αφού τελειώσεις τη θεραπεία
  • έκανες κάποια μεγάλη χειρουργική επέμβαση τους τελευταίους έξι μήνες ή πρόκειται να κάνεις μέσα στις επόμενες 6 εβδομάδες
  • είσαι έγκυος ή έχεις γεννήσει τους προηγούμενους τρείς μήνες
  • θηλάζεις
  • έχεις επισκεφθεί περιοχή με ελονοσία
  • ξέρεις ή υποπτεύεσαι ότι μπορεί να έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα
  • έχεις κάποια άλλη σοβαρή χρόνια ασθένεια