ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας στους έξι Έλληνες δεν πάει στο γιατρό γιατί δεν έχει χρήματα!

Σε πρόσφατη έρευνα 15,6% δήλωσαν ότι είχαν πρόβλημα υγείας αλλά δεν πήγαν στο γιατρό, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Από αυτούς τους ασθενείς, περίπου 3 στους δέκα ανέφεραν ότι ήξεραν τι πρέπει να κάνουν για το πρόβλημά τους από προηγούμενη εμπειρία και περίπου 6 στους δέκα είπαν πως δεν θεώρησαν το πρόβλημα σοβαρό.

Τα ευρήματα προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία σε δείγμα 2000 ατόμων, από 22 Ιανουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου 2019, με επικεφαλής την δρα Έφη Σίμου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Έλλειμμα επικοινωνίας γιατρού - ασθενή

Όπως προέκυψε από την έρευνα, παρ' ότι κατά πλειονότητα οι Έλληνες ασθενείς δείχνουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς τους και αισθάνονται άνετα να τους μιλήσουν, σε ποσοστό 23,3% διστάζουν να περιγράψουν τον τρόπο ζωής τους και τις καθημερινές τους συνήθειες, ενώ σε ποσοστό 27,3% αναφέρουν ότι αποφεύγουν να κάνουν ερωτήσεις στο γιατρό, γιατί έχουν την αίσθηση ότι βιάζεται... Ωστόσο, 6 στους δέκα είπαν πως πάντα ο γιατρός τους αφήνει χρόνο και δεν τους διακόπτει.

Την ίδια ώρα, πάνω από 8 στους 10 γιατρούς - κατά δήλωση των ασθενών - εξηγεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τον τρόπο λήψης της συνιστώμενης φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο μόνο 6 στους δέκα εξηγούν τις πιθανές παρενέργειες και μόνο οι μισοί ρωτούν στο τέλος τον ασθενή αν τα κατάλαβε όλα!

Γι' αυτό και οι μισοί ασθενείς αφότου φύγουν από το ιατρείο τηλεφωνούν για διευκρινίσεις, ενώ 3 στους 10 ψάχνουν τη λύση του... μυστηρίου στο διαδίκτυο!

Ανησυχητικό είναι το γεγονός οτι σχεδόν 3 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι διακόπτουν τα φάρμακα που τους έδωσε ο γιατρός μόλις νιώσουν καλύτερα. Ως κύριος λόγος διακοπής της αγωγής αναφέρεται ο φόβος για τις παρενέργειες, ενώ 12,4% επικαλέστηκαν οικονομικούς λόγους.

Σχετικά με την συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, 73,3% θεωρούν ότι οι σημαντικές ιατρικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από το γιατρό και 82,3% ότι οι ασθενείς θα πρέπει να εμπιστεύονται τους γιατρούς τους, ενώ μόνο 19,4% δηλώνει ότι στις δύσκολες καταστάσεις είναι καλύτερα για τους ασθενείς να μην τους εξηγείται η κατάσταση υγείας τους.

Πάντως, οι μισοί συμμετέχοντες είπαν πως έχει τύχει να αλλάξουν γιατρό λόγω δυσαρέσκειας και περίπου ένας στους 5 πιστεύει ότι έχει πέσει θύμα ιατρικού λάθους κάποια στιγμή στη ζωή του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τουλάχιστον 3 στους 10 θεωρούν σημαντική την προσωπική θέληση για την έκβαση της υγείας, ενώ καταγράφεται ποσοστό 12% ασθενών που θεωρούν ότι η εξέλιξη της κατάστασής τους είναι θέλημα Θεού!

Διαβάστε επίσης:

Έξι κανόνες για καλύτερη επικοινωνία με το γιατρό σας!

Η «αφοσίωση» σε έναν γιατρό οδηγεί μακροπρόθεσμα σε λιγότερες νοσηλείες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved