ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «αφοσίωση» σε έναν γιατρό οδηγεί μακροπρόθεσμα σε λιγότερες νοσηλείες

Οι άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, που επισκέπτονται τον ίδιο γιατρό σε βάθος χρόνου κάνουν πιο σπάνια εισαγωγή σε νοσοκομείο για κάποιο πρόβλημα υγείας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι η αφοσίωση σε ένα γιατρό «ξεπληρώνεται» με λιγότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Η «αφοσίωση» σε έναν γιατρό οδηγεί μακροπρόθεσμα σε λιγότερες νοσηλείες

Οι ερευνητές του Ιδρύματος Υγείας (The Health Foundation) του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ισαάκ Μπάρκερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 230.000 ασθενείς ηλικίας 62 έως 82 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι εμφάνιζαν υψηλό βαθμό επιμονής στον ίδιο γιατρό είχαν κατά μέσο όρο 12% λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομείο, ενώ όσοι είχαν μέσο βαθμό «αφοσίωσης» είχαν 9% λιγότερες εισαγωγές σε σχέση με εκείνους που δεν έβλεπαν σχεδόν ποτέ τον ίδιο γιατρό.

bigstock Friendly Female Doctor s Hands 95737226

Αυτή η αντιστρόφως ανάλογη σχέση (συχνές επισκέψεις στον ίδιο γιατρό - πιο σπάνιες εισαγωγές σε νοσοκομείο) ήταν ακόμη πιο έντονη σε όσους ασθενείς πήγαιναν συχνότερα σε γιατρό για διάφορους λόγους.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η επιμονή στον ίδιο γιατρό δημιουργεί μια αποτελεσματική σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας υπευθυνότητας ανάμεσα στον ασθενή και στον γιατρό, οδηγώντας έτσι σε καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων του πρώτου από τον δεύτερο, πράγμα που έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε λόγοι να πάτε στον γιατρό ακόμη κι αν δεν είστε άρρωστοι

Η επικοινωνία γιατρού-ασθενή λειτουργεί ως εικονικό φάρμακο

Οι άντρες πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες επειδή αρνούνται να πάνε στο γιατρό