ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργαλεία για τη βελτίωση της επικοινωνίας επαγγελματιών υγείας & ασθενών από το Ινστιτούτο Prolepsis

Ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα και σεμινάρια για τη βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς αναπτύχθηκαν από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Health Communication Training for Health Professionals» (H-Com).

Εργαλεία για τη βελτίωση της επικοινωνίας επαγγελματιών υγείας & ασθενών από το Ινστιτούτο Prolepsis

Στόχος του προγράμματος, στο οποίο το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως εταίρος από την Ελλάδα, είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση των δεξιοτήτων επικοινωνίας των επαγγελματιών υγείας με τους ασθενείς, καθώς και η βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων.

Η ηλεκτρονική του πλατφόρμα απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και προσφέρει εξ αποστάσεως δωρεάν εκπαίδευση στην επικοινωνία. Παρέχει έναν πλήρη κύκλο μαθημάτων εννέα εκπαιδευτικών ενοτήτων, διαθέσιμες σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και πολωνικά). Τα μαθήματα καλύπτουν ζητήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματίας υγείας στην κλινική πρακτική και συχνά εμποδίζουν την καλή επικοινωνία με τους ασθενείς, όπως: δύσκολες καταστάσεις (ανακοίνωση δυσάρεστων νέων, ευαίσθητα θέματα συζήτησης), αναλφαβητισμός υγείας, δυσκολίες στην επικοινωνία με ειδικές ομάδες (μετανάστες/πρόσφυγες, παιδιά, ηλικιωμένοι), ζητήματα δεοντολογίας, διεπιστημονική επικοινωνία κ.ά.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος H-Com. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει επίσης ψηφιακό κατάλογο για την αναζήτηση των διαθέσιμων ευκαιριών εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας σε χώρες της ΕΕ, η οποία περιέχει 392 εκπαιδευτικά προγράμματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και αναλυτικές εκθέσεις όπου παρουσιάζονται τα ευρήματα από τα επιμέρους στάδια του προγράμματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο, διοργανώθηκαν επίσης εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας τόσο στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Prolepsis, όσο και στις άλλες χώρες-εταίρους του προγράμματος.

Έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς που επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους γιατρούς είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσουν το πρόβλημα υγείας τους, να κατανοήσουν τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, να ακολουθήσουν με μεγαλύτερη συνέπεια τη φαρμακευτική αγωγή τους και γενικά η έκβαση της θεραπείας τους να είναι αισθητά καλύτερη, σε αντίθεση με περιπτώσεις όπου έχει προηγηθεί κακή επικοινωνία.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας στον τομέα των δεξιοτήτων επικοινωνίας, ιδίως στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Prolepsis υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της εκπαίδευσης τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών αλλά και μετά την ολοκλήρωση αυτών. Επίσης, καλεί τους επαγγελματίες υγείας και τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας να αξιοποιήσουν τα εκπαιδευτικά εργαλεία του H-Com, τις πληροφορίες και τη γνώση που έχει συγκεντρωθεί, με στόχο τη βελτίωση της σχέσης μεταξύ του επαγγελματία υγείας και του ασθενούς.

iatriki frontida

Συνοπτικές πληροφορίες

  • Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας είναι διαθέσιμη εδώ
  • Η βάση δεδομένων για την αναζήτηση των διαθέσιμων ευκαιριών εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας σε χώρες της ΕΕ είναι διαθέσιμη εδώ
  • Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικτυακή έρευνα του H-Com μπορείτε να βρείτε εδώ

Η πρόσβαση στα εκπαιδευτικά εργαλεία του προγράμματος H-Com είναι δωρεάν.

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα, μαζί με πέντε ακόμη οργανισμούς από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Κύπρο. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της ΕΕ.

Λίγα λόγια για το Ινστιτούτο Prolepsis

Το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του Ινστιτούτου είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:

Επιτακτική η ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ επαγγελματιών υγείας και ασθενών

Ινστ. Prolepsis: Συμβουλές & αρμόδιοι φορείς για αντιμετώπιση καταστροφών ή τραυματικών γεγονότων