ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Η κοινωνική απάντηση στη μοναξιά είναι η φιλία σε κάθε ηλικία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, το Ινστιτούτο Prolepsis καλεί τον κόσμο να γνωρίσει το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία και να έρθει πιο κοντά σε ηλικιωμένους συνανθρώπους μας που βιώνουν τη μοναξιά.

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Η κοινωνική απάντηση στη μοναξιά είναι η φιλία σε κάθε ηλικία

Το πρόγραμμα αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρωτοβουλία που λειτουργεί υποστηρικτικά για την ιδιαίτερα ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ηλικιωμένων και βασίζεται στον εθελοντισμό.

Τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας. Οι κοινωνικές τους συναναστροφές έχουν περιοριστεί και έχει ενταθεί το αίσθημα μοναξιάς/ κοινωνικής απομόνωσης. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πανδημία έχει επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία, έχει υποβαθμίσει τη φροντίδα και την υποστήριξη που λαμβάνουν και έχει περιορίσει τον κοινωνικό τους ρόλο.

Ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για στήριξη και κοινωνική ενεργοποίηση των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό «Petits Frères des Pauvres» και Ιδρυτικό Δωρητή το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα. Στόχοι του προγράμματος είναι η καταπολέμηση της μοναξιάς/ κοινωνικής απομόνωσης και της περιθωριοποίησης των ατόμων 65 ετών και άνω, μέσω της ανθρώπινης επαφής και της δημιουργίας μακροχρόνιων σχέσεων φιλίας και κοινωνικών δεσμών, καθώς και η ανάδειξη των αναγκών της Τρίτης Ηλικίας.

Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει διασυνδέσει τριψήφιο αριθμό ατόμων Τρίτης Ηλικίας με εθελοντές, οι οποίοι μέσω τακτικών τηλεφωνικών κλήσεων κρατούν συντροφιά σε μοναχικούς ηλικιωμένους, τους ενδυναμώνουν ψυχικά και συναισθηματικά και δημιουργούν σχέσεις φιλίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργεί και η Τηλεφωνική Γραμμή για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία - 2106101300. Άτομα άνω των 65 ετών που βιώνουν μοναξιά/ κοινωνική απομόνωση, καθώς και φροντιστές, συγγενείς ή φίλοι αυτών των ατόμων μπορούν να καλούν στη γραμμή προκειμένου να λάβουν ανθρώπινη επικοινωνία σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Στις περιπτώσεις που απαιτείται ενημερώνονται αναφορικά με τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες. Η γραμμή λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα. Όλες οι κλήσεις είναι ανώνυμες και η χρέωση είναι αστική.

Για να νικήσουν τη μοναξιά, χρειάζονται εσένα.

Μάθε περισσότερα στο www.filiasekatheilikia.gr ή στο 2106101300 - Γραμμή για τη μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία.

Μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Prolepsis για την καταπολέμηση της μοναξιάς στην Τρίτη Ηλικία. Το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία υλοποιείται με Ιδρυτικό Δωρητή το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα και Χρυσό Χορηγό την NN Hellas. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας 2021

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας είναι αφιερωμένη από τον ΟΗΕ στην ισότιμη πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο για όλες τις ηλικίες “Digital Equity for All Ages”.

Για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας, η ανάγκη για επικοινωνία και χρήση της τεχνολογίας, καθώς και για την καλύτερη και ασφαλή πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πληροφορίες και υπηρεσίες υγείας είναι ακόμη μεγαλύτερη, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας της COVID-19.

Επιπλέον, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και η πρόσβαση σε τεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και στο διαδίκτυο θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση της κοινωνικοποίησης των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως όσοι βιώνουν μοναξιά, εκφράζουν την επιθυμία να εκπαιδευτούν στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και διαδικτύου. Ενδεικτικά, το 55% των ωφελούμενων του προγράμματος Φιλία σε κάθε Ηλικία δήλωσε πως επιθυμεί να παρακολουθήσει σχετικά μαθήματα.
Tο Ινστιτούτο Prolepsis διαθέτει πολυετή εμπειρία, έχοντας υλοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα σε θέματα σχετιζόμενα με τη βελτίωση της ψηφιακής εγγραμματοσύνης και της πρόσβασης των ηλικιωμένων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας. Συγκεκριμένα, πρόσφατα ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα iHeal για την καλύτερη πρόσβαση και κατανόηση των ψηφιακών πληροφοριών που αφορούν σε θέματα υγείας των ηλικιωμένων. Επιπλέον, αυτήν την περίοδο το Ινστιτούτο συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα iHERE, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία εκπαιδευτικών εργαλείων για την αύξηση του ψηφιακού αλφαβητισμού ευάλωτων ομάδων, μεταξύ των οποίων και των ατόμων Τρίτης Ηλικίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω προγράμματα μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους: Πρόγραμμα iHeal, Πρόγραμμα iHERE.