ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας: Απαραίτητη η συμμετοχή στο Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών

Την έντονη διαμαρτυρία της για τη μη συμμετοχή εκπροσώπου της στη συνεδρίαση της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ), εκφράζει η Ε.Ε.Χ.Ο.

Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας: Απαραίτητη η συμμετοχή στο Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών

Σύμφωνα με την Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, η συνεδρίαση, παρουσία μάλιστα του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, πραγματοποιήθηκε χωρίς να εκπροσωπούνται οι βασικές Ιατρικές ειδικότητες – πυλώνες της διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου, όπως η Χειρουργική Ογκολογία, η Ακτινοθεραπεία και η Παθολογική Ανατομική.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών αποτελεί μία σημαντική καινοτομία που έχει σκοπό να συντονίσει όλες τις έως τώρα δράσεις που σχετίζονται με τα νεοπλασματικά νοσήματα και αφορούν στην έρευνα, στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στη διαχείριση της νόσου και στη φροντίδα τελικού σταδίου και να τις εντάξει σε ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Όμως, όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Χ.Ο. κ. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, η μη συμμετοχή πολύ βασικών ιατρικών ειδικοτήτων όπως της Χειρουργικής Ογκολογίας που πρώτη συνήθως επιλαμβάνεται της αρχικής διάγνωσης και ακολούθως και της θεραπευτικής αντιμετώπισης των νεοπλασμάτων, της Παθολογικής Ανατομικής που ταυτοποιεί τα κακοήθη νεοπλάσματα ιστολογικά και με διάφορες μοριακές τεχνικές και ανοσοϊστοχημικές εξετάσεις βοηθά στην επιλογή της συμπληρωματικής θεραπείας (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, κλπ.), αλλά και της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας που συμβάλλει στη θεραπεία των όγκων, δεν επιτρέπει την ορθή καταγραφή και την κατάρτιση ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο.

«Πιστεύουμε ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή και πλήρη αλλά και αντικειμενική προσέγγιση του προβλήματος του καρκίνου στη χώρα μας η συμμετοχή στην προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και εκπροσώπων της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, της Παθολογοανατομικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας», καταλήγει η Ε.Ε.Χ.Ο.