ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς θα απομακρύνετε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τα ρούχα της γυμναστικής

Η έγκαιρη φροντίδα τους είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε.

Πώς θα απομακρύνετε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τα ρούχα της γυμναστικής

Τα ρούχα της γυμναστικής πρέπει να πλένονται συχνά λόγω του ιδρώτα, με αποτέλεσμα να φθείρονται γρήγορα. Αρκετές φορές οι δυσάρεστες μυρωδιές μπορεί να παραμένουν, και να «μαρτυρούν» την ύπαρξη βακτηρίων που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας.

Πώς μπορείτε λοιπόν να διατηρήσετε τα ρούχα της προπόνησης καθαρά και να αποφύγετε τις δυσάρεστες οσμές;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από την Kelly Reynolds, καθηγήτρια στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας Mel & Enid Zuckerman.

Απλώστε τα ρούχα σας αμέσως μετά την προπόνηση

Μπορεί να είναι δελεαστικό να αφήσετε τα χρησιμοποιημένα ρούχα της προπόνησης στην τσάντα του γυμναστηρίου ή να τα τοποθετήσετε στο καλάθι των απλύτων. Παρόλα αυτά, αν τα απλώσετε αμέσως θα αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηριδίων.

«Όσο πιο γρήγορα στεγνώνετε τα ρούχα σας, τόσο λιγότερο χρόνο δίνετε στα βακτήρια να αναπτυχθούν. Τα περισσότερα ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα και οι πληθυσμοί τους μπορούν να διπλασιαστούν σε διάστημα 20 λεπτών», όπως υποστηρίζει η Reynolds.

Επιλέξτε ένα φυσικό αποσμητικό που λειτουργεί

«Οι διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανάγκες με βάση τα δικά τους φυσικά βακτήρια του δέρματος, τα επίπεδα δραστηριότητας, την παραγωγή ιδρώτα και τις προσωπικές προτιμήσεις. Η εξεύρεση του σωστού προϊόντος για εσάς ίσως απαιτεί μερικές δοκιμές», όπως επισημαίνει η Reynolds.

Χρησιμοποιήστε υγρά μαντηλάκια

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε τα ρούχα σας καθαρά μετά την προπόνηση είναι να χρησιμοποιήσετε υγρά μαντηλάκια. «Ο ιδρώτας είναι ένα σύνθετο μείγμα νερού, βακτηρίων και κυττάρων του δέρματος -ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Τα υγρά μαντηλάκια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ιδρώτα από την επιφάνεια του δέρματος, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τα βακτήρια» όπως υποστηρίζει η Reynolds.

Κατανοήστε πότε πρέπει να πλένετε τα ρούχα σας

Δεν χρειάζεται να πλένετε τα ρούχα σας κάθε μέρα, ή ακόμα και μετά από κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε. Αυτό εξαρτάται από την ένταση της προπόνησης. Εάν για παράδειγμα κάνετε ένα μάθημα γιόγκα, μπορεί να μην χρειαστεί να ιδρώσετε.

Είναι εντυπωσιακό ότι τα ρούχα σας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία σας. Σύμφωνα με την Reynolds, «τα ρούχα μπορεί να φέρουν αβλαβή βακτήρια του δέρματος ή μούχλα, αλλά όταν αυξάνονται οι αριθμοί τους, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως διάρροια ή δερματικά εξανθήματα».

Γυρίστε ανάποδα τα ρούχα σας, δοκιμάστε να τα πλύνετε σε υψηλότερη θερμοκρασία, ή δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο ξίδι στον κάδο και να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή δοσολογία απορρυπαντικού.

Τέλος, μην ξεχνάτε να πλένετε τη τσάντα της γυμναστικής!

Πηγή: mindbodygreen.com