ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμφραγμα / εγκεφαλικό: Ο κίνδυνος από την μη επαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η μη επαρκής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, ευθύνεται για την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Έμφραγμα / εγκεφαλικό: Ο κίνδυνος από την μη επαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών

Η μελέτη, παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή που πραγματοποιήθηκε 8-10 Ιουνίου στη Βαλτιμόρη.

Οι ερευνητές, ανέλυσαν δεδομένα πρόσληψης φρούτων και λαχανικών από 113 χώρες (το 82% του παγκόσμιου πληθυσμού) και τα συνέδεσαν με τους θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους που οφείλονται στη μη επαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Τα δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη επισημαίνουν τα εξής:

-Η μη επαρκής πρόσληψη φρούτων είναι υπεύθυνη για σχεδόν 1,8 εκατομμύρια θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας ετησίως, ενώ η μη επαρκής κατανάλωση λαχανικών συνδέεται με ένα εκατομμύριο θανάτους, ετησίως.

-Η μη επαρκής κατανάλωση φρούτων έχει ως συνέπεια σχεδόν 1,3 εκατομμύρια θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και περισσότερους από 520.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο παγκοσμίως κάθε χρόνο.

-Η μη επαρκής κατανάλωση λαχανικών υπολογίστηκε ότι είχε ως αποτέλεσμα περίπου 200.000 θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο ετησίως και περισσότερους από 800.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο.

laxanika

Οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο αφορούν κατά κύριο λόγο τις χώρες με μειωμένη πρόσληψη φρούτων (Νότια Ασία, Ανατολική Ασία, Υποσαχάρια Αφρική), ενώ εκείνοι από στεφανιαία νόσο αφορούν περισσότερο χώρες με χαμηλή κατανάλωση λαχανικών (Κεντρική Ασία, Ωκεανία).

Σύμφωνα με την έρευνα, ομάδες υψηλού κινδύνουν είναι οι νέοι ενήλικοι άνδρες, καθώς αυτοί καταναλώνουν λιγότερα φρούτα συγκριτικά με τις γυναίκες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Βικτόρια Μίλλερ της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς τόνισε ότι η νέα έρευνα αποτελεί έναυσμα για την υιοθέτηση αυτής της διατροφικής συνήθειας, τονίζοντας τη σημασία τους για την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές ινών, καλίου, μαγνησίου, αντιοξειδωτικών και φαινολικών ενώσεων και έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Παράλληλα, συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

Οι μέχρι σήμερα έρευνες προτείνουν ότι η ιδανική πρόσληψη φρούτων είναι 300 γραμμάρια ημερησίως (περίπου δύο μικρά μήλα), ενώ η ιδανική πρόσληψη λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων) είναι 400 γραμμάρια ημερησίως.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Υγεία καρδιάς: Ποιες τροφές την ωφελούν και ποιες τη βλάπτουν

Το φρούτο που προστατεύει τις γυναίκες από το έμφραγμα