ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Ένας θάνατος & δύο νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο αυξάνουν τους φόβους εξάπλωσης

Η καταγραφή ενός θανάτου και ο εντοπισμός δύο ακόμη κρουσμάτων της επιδημίας Έμπολα, μέσα σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο στην πόλη Γκόμα, ενέτειναν τους φόβους για εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα στα σύνορα της χώρας με τη Ρουάντα.

Έμπολα: Ένας θάνατος & δύο νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο αυξάνουν τους φόβους εξάπλωσης

Η Γκόμα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός κόμβος στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Ένα χρόνο μετά από την εμφάνιση του ιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και περίπου δύο εβδομάδες έπειτα από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην μεγάλη πόλη Βόρειο Κίβου, τρία μέλη της ίδιας οικογένειας επλήγησαν από την επιδημία, αυξάνοντας τους κινδύνους εξάπλωσης.

Μετά τον θάνατο του πατέρα της οικογένειας την Τετάρτη, μια από τις κόρες, ένα κοριτσάκι ηλικίας ενός έτους επιβεβαιώθηκε κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων ότι έχει προσβληθεί από τον ιό το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιουλίου, καθώς και η μητέρα της την επόμενη μέρα.

«Υπάρχει ένα τέταρτο κρούσμα της ασθένειας του ιού Έμπολα στη Γκόμα, πρόκειται για τη σύζυγο του άνδρα που πέθανε χθες το πρωί και ερευνούμε την περίπτωση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπουμπακάρ Ντιαλό, αρμόδιος συντονιστής για την παρακολούθηση αυτής της επιδημίας για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Την Πέμπτη (01/08) το πρωί, η Ρουάντα έκλεισε τα σύνορά της με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό πριν τα ξανανοίξει νωρίς το απόγευμα. Για περίπου οκτώ ώρες, οι Κονγκολέζοι μπορούσαν να φύγουν από την πόλη Γκισένγι της Ρουάντας, που συνορεύει με την Γκόμα, αλλά δεν μπορούν να επιστρέψουν σε αυτή, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο υπουργός Υγείας της Ρουάντας δήλωσε ότι τα σύνορα δεν έκλεισαν ποτέ, τονίζοντας ότι υπήρξε μεγάλη επιβράδυνση της κυκλοφορίας στα σύνορα, εξαιτίας των αυξημένων ελέγχων των υγειονομικών αρχών έπειτα από τα νέα κρούσματα του ιού.

Η προεδρία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι: «με μονομερή απόφαση των αρχών της Ρουάντας, οι πολίτες της Ρουάντας δεν μπορούν να αναχωρήσουν για την Γκόμα».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Τι σκοτώνει τον ιό Έμπολα (φωτογραφίες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ