ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25 νεκροί και 5 άνθρωποι στην Εντατική από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Στους 25 έφτασαν οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην χώρα μας, ενώ πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται στην Εντατική, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

25 νεκροί και 5 άνθρωποι στην Εντατική από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τα συνολικά κρούσματα της λοίμωξης ανέρχονται σε 165, εκ των οποίων τα 121 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση).

Το εύρος των ηλικιών με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα εκτείνεται από τα 8 έως τα 96 έτη, με διάμεση ηλικία τα 72 έτη.

Τα 74 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Οι 25 ασθενείς που κατέληξαν ήταν όλοι άνω των 60 ετών, με διάμεση ηλικία τα 82 έτη.

xeria 3

Κρούσματα

Κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και στην Αττική. Συγκεκριμένα στις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Έβρου, Ροδόπης, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Ημαθίας, Σερρών, Κοζάνης και Ανατολικής Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Όπως αναφέρει η έκθεση του ΕΟΔΥ, από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν καταγραφεί 14 περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης σε ιπποειδή, σε οικισμούς των Δήμων: Αβδήρων Π.Ε. Ξάνθης, Τοπείρου Π.Ε. Ξάνθης, Τυρνάβου Π.Ε. Λάρισας, Σοφάδων Π.Ε. Καρδίτσας, Βισαλτίας Π.Ε. Σερρών, Ωραιοκάστρου Μητροπολιτικής Ενότητας (Μ.Ε.) Θεσσαλονίκης, Κρωπίας και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας Ανατολικής Αττικής.