ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παίδων: 4 έως τις 6 Οκτωβρίου στο Κεφαλάρι

Το 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παίδων: 4 έως τις 6 Οκτωβρίου στο Κεφαλάρι

Οι ορθοπρωκτικές ανωμαλίες στα παιδιά, δηλαδή τα προβλήματα που εμφανίζονται στην κατάληξη του παχέος εντέρου, θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά θέματα του 32ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργικής Παίδων με Διεθνή Συμμετοχή.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών στο Κεφαλάρι, από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου 2019.

Οι κορυφαίοι στον κόσμο Παιδοχειρουργοί πάνω στο θέμα αυτό, ο Καθηγητής Marc Levitt, του Ohio State University, ο Dr. Timothy Lee, από το Houston, Texas και ο Καθηγητής Stuart Hosie, από το Πανεπιστήμιο Μονάχου θα εκπαιδεύσουν τους Έλληνες γιατρούς στην αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων ανωμαλιών, όχι μόνο ως προς το χειρουργικό τους κομμάτι, αλλά και ως προς τη διαχείρισή τους μετά το χειρουργείο. Το πρόβλημα δεν τελειώνει με την εγχείριση, απαιτείται βοήθεια και μετά. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, γιατί τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση αυτών των ανωμαλιών έχει καταστεί πολύ πιο αποτελεσματική.

Οι εξελίξεις στην Αναισθησιολογία, στη Νοσηλευτική Φροντίδα και στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτό.

Η μετεγχειρητική φροντίδα και η συνεχής παρακολούθηση του παιδιού μετά την επέμβαση (διατροφή, διαιτητικές συνήθειες και πιθανώς υποκλυσμοί) ενδέχεται να χρειάζονται για όλη του τη ζωή. «Σε κάποιες περιπτώσεις, τα παιδιά, μετά το χειρουργείο, εμφανίζουν ακράτεια ή δυσκοιλιότητα, προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν την κοινωνικοποίηση και την καθημερινότητά του», εξηγεί ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων (ΕΕΧΠ), Διευθυντής του Β Παιδοχειρουργικού Τμήματος του ΓΝΠΑ «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού», κ. Αλέξανδρος Πασσαλίδης.

Γι’ αυτό και η δυνατότητα εκπαίδευσης νοσηλευτών στην ορθοπρωκτική νοσηλευτική, αντικείμενο σχεδόν άγνωστο στη χώρα μας, από κορυφαίους ξένους επιστήμονες στο πλαίσιο του συνεδρίου, θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική.

300x250 banner

Bullying, μια μορφή κακοποίησης

Ιδιαίτερη έκταση στη διάρκεια του συνεδρίου θα δοθεί στο φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης, το οποίο εμφανίζει προοδευτική έξαρση τα τελευταία χρόνια και απασχολεί όλο και συχνότερα την κοινή γνώμη και την επιστημονική κοινότητα. Επίσης έμφαση θα δοθεί και στο bullying, που όπως επισημαίνει ο κ. Πασσαλίδης είναι και αυτό μια μορφή κακοποίησης.

O κ. Γεώργιος Παυλίδης, καθηγητής επί 44 έτη Ψυχολογίας και Μαθησιακών Δυσκολιών στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, θα αναλύσει τις ψυχοκοινωνικές διαστάσεις του φαινομένου στην κεντρική διάλεξη (keynote lecture) του Συνεδρίου με θέμα «Bullying, o βιασμός της αξιοπρέπειας».

Tην Κυριακή 6 Οκτωβρίου το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένο στην παιδική κακοποίηση, ενώ υπάρχει και σχετικό κλινικό/ βιωματικό σεμινάριο για τους παιδοχειρουργούς και παιδιάτρους που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο.

Μειώνονται τα παιδικά εγκαύματα

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα αναλυθεί στο 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παίδων είναι το διαχρονικό πρόβλημα των παιδικών εγκαυμάτων. Τα καλά νέα, σύμφωνα με τον κ. Πασσαλίδη, είναι ότι η συχνότητα και η βαρύτητά τους έχουν τα τελευταία χρόνια μειωθεί σημαντικά.

«Η Μονάδα Εγκαυμάτων της Β Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Αγλαΐα Κυριακού την οποία διευθύνω, άνοιξε τη δεκαετία του 1990. Και ενώ τότε σε κάθε εφημερία μας έρχονταν 1-2 εγκαύματα, τώρα μπορεί να περάσει ακόμη και ένας μήνας χωρίς να δεχθούμε έγκαυμα», σημειώνει.

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: Δεδομένη η παράταση του Lockdown στην Αττική – «Βράζει» με 869 νέες μολύνσεις

Μετακίνηση εκτός νομού: Πώς θα πάμε στα χωριά μας το Πάσχα - Όλα τα δεδομένα

Ένσταση ακυρότητας από Δημήτρη Λιγνάδη: «Με συλλάβατε χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις»

Τραγωδία στο Αιγάλεω: Δύο νεκροί σε φρικτό τροχαίο - Γνωστός YouTuber ο ένας νεαρός

Νίκος Στραβοπόδης: Αυτός είναι ο δεύτερος ηθοποιός που ερευνάται για βιασμό - Η μήνυση σε βάρος του

Στα ύψη η τουρκική προπαγάνδα: «Η Ελλάδα θέλει πόλεμο» – Παραλήρημα Τούρκου ναυάρχου

Παγκόσμια ανησυχία: Οι 8 ασθένειες που απειλούν με αφανισμό την ανθρωπότητα

Survivor Spoiler 24/2: Αυτή αποχωρεί σήμερα (video)

Survivor Spoiler 24/2: Τραυματίζεται η Ελευθερία – «Κωλοτούμπα» από τον Κώστα Παπαδόπουλο (vid)

Απήχθη όταν ήταν 3 ετών και υιοθετήθηκε - 32 χρόνια μετά βρήκε την οικογένειά του

Κορονοϊός: Απογοητευτικά στοιχεία - Τι δείχνουν τα λύματα σε 7 περιοχές

Survivor: #Aνθή_φύγε – Χαμός στο Twitter με την Σαλαγκούδη