ΕΙΔΗΣΕΙΣ

EIT Health Headstart: Χρηματοδότηση 15 καινοτόμων νεοσύστατων εταιρειών

Η EIT Health InnoStars επέλεξε 15 νεοσύστατες εταιρείες ως νικητές του EIT Health Headstart για το 2019. Οι εταιρείες θα λάβουν υποστήριξη με τη μορφή χρηματοδότησης για να φέρουν τις καινοτομίες τους στην αγορά.

EIT Health Headstart: Χρηματοδότηση 15 καινοτόμων νεοσύστατων εταιρειών

Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως οι καρδιοπάθειες, η νόσος του Πάρκινσον, η γηριατρική φροντίδα και οι μοριακές διαγνώσεις, τα projects αυτά προέρχονται από την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και από άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό που έχουν κοινό είναι ο στόχος της βελτίωσης της υγειονομικής περίθαλψης για όλους μας.

Το πρόγραμμα EIT Health Headstart δημιουργείται για να υποστηρίξει αυτές τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για την ανάπτυξη των νέων προϊόντων και υπηρεσιών τους. Οι νικητές του EIT Health Headstart χρηματοδοτούνται μέχρι και € 50.000 και οι εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη προϊόντων ή υπηρεσιών με την υποστήριξη του περιφερειακού διαχειριστή της EIT Health, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τοπικές συνδέσεις υγείας και EIT.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς το να υποστηρίζουμε τις νεοσύστατες εταιρείες με γνώμονα την ανάπτυξη περαιτέρω καινοτόμων λύσεων και προϊόντων που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ευρωπαίων πολιτών και να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Nuno Viegas, Διευθυντής EIT Health InnoStars Business Creation Manager και περιφερειακός διευθυντής της Πορτογαλίας.

H νικητήρια ομάδα από την Ελλάδα είναι το MyHabeats, όπου είναι μια εφαρμογή smartphone σχεδιασμένη ειδικά για ασθενείς μετά την παχυσαρκία. Δημιουργημένο από μια εταιρεία από την Ελλάδα, η λύση είναι ένα εμβόλιο συμπεριφοράς για τη μεγιστοποίηση της συμμόρφωσης με τις κατευθυντήριες οδηγίες μετά από χειρουργική επέμβαση και ένα ψηφιακό εργαλείο για την οικοδόμηση υγιεινών συνηθειών και την αλλαγή του τρόπου ζωής.

Γνωρίστε όλους τους νικητές του Headstart που επέλεξε η InnoStars:

Η Allelica είναι ένα μια ερευνητική ομάδα που ιδρύθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης. Δημιούργησαν ένα γενετικό τεστ που ονομάζεται Cardioscore για την πρόβλεψη του γονιδιωματικού κινδύνου της στεφανιαίας νόσου.

Η Biomedicallab είναι μια ιταλική επιχείρηση που ίδρυσε το PD-Watch. Το PD-Watch είναι μια φορητή συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της διάγνωσης της νόσου του Πάρκινσον σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, για την παρακολούθηση της χρονικής διάρκειας αυτής της νόσου και για την ποσοτικοποίηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων του τρέχοντος σχεδίου θεραπείας.

Η BIORIDIS είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που ιδρύθηκε στη Μπολόνια της Ιταλίας το 2016 και εργάζεται για τη μείωση του κόστους, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση των τεχνικών επιδόσεων στον τομέα της βιοϊατρικής έρευνας και ανάπτυξης και της μοριακής διάγνωσης. Ο στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία καινοτόμων προγραμμάτων για την ανάλυση νουκλεϊκού οξέος (DNA, RNA) για εφαρμογές βιοϊατρικής Ε & Α και μοριακής διάγνωσης, ειδικά για μικρά RNAs (π.χ., microRNAs).

BrainScan Sp. z o. o. είναι μια πολωνική start up που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των ερμηνειών των Αξονικών Εγκεφάλου. Η εταιρεία παρέχει αυτόματη αναζήτηση για παρόμοιες μετρήσεις αξονικής τομογραφίας (CT) ή μαγνητικής τομογραφίας (MRI) σε μεγάλα σύνολα δεδομένων. Αναζητά ιατρικές μεθόδους που είναι παρόμοιες με μια συγκεκριμένη σάρωση ή περιοχή ενδιαφέροντος.

Η Delox δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Faculdade de Ciências da της Λισαβώνας (FCUL) τον Ιούνιο του 2018. Η εταιρεία σχεδιάζει και αναπτύσει μια νέα γενιά συσκευών βιοαπολύμανσης για την καταπολέμηση όλων των μικροοργανισμών. Είναι βασισμένη πλήρως σε ιδιόκτητη τεχνολογία, ενώ προσφέρει λύση για την αυτόματη βιοαπομόλυνση για όλους.

Η Ergobyte Informatics S.A. ιδρύθηκε το 2002 στην Ελλάδα με κύριο αντικείμενο το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής. Η εταιρεία προσφέρει το Galen Reasoner, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για σύσταση φαρμάκων και διασταύρωση.

Η MERITPOSITION LDA είναι μια πορτογαλική startup που δημιούργησε το GericarePro. Το GericarePro είναι ένα εξειδικευμένο λογισμικό που υποστηρίζει τη διαχείριση και την υγειονομική περίθαλψη στις Μονάδες Γηριατρικής, Παρηγορητικής και Συνεχιζόμενης Φροντίδας.

Η Mindlenses Professional, από την Ιταλία, παρέχει ένα πρόγραμμα για τη γνωστική αποκατάσταση. Το Mindlenses είναι ένας πλήρης συνδυασμός γνωστικής διέγερσης, ψηφιακής αποκατάστασης και ψηφιακής διαχείρισης χρηστών. Περιλαμβάνει μια πλατφόρμα διαχείρισης χρηστών, ένα tablet για την πραγματοποίηση ψηφιακής αξιολόγησης και γνωστικών ασκήσεων.

Η MOODIKA S.R.l., από την Ιταλία, προσφέρει το smartDONOR, μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε για να βελτιώσει το σύστημα αιμοδοσίας. Η λύση επιτρέπει στους δότες και στους φορείς εκμετάλλευσης SMART να καταστήσουν τη δραστηριότητα των δοτών πιο αποτελεσματική και να υποστηρίξουν τους φορείς εκμετάλλευσης για τη βελτιστοποίηση της προώθησης της «κουλτούρας» αιμοδοσίας.
Το Plusimple εξετάζει νέους πρότυπους, σχεδιασμούς υπηρεσιών και επιχειρηματικά μοντέλα στον τομέα της ψηφιακής υγείας. Είναι η πρώτη πλατφόρμα επικοινωνίας και δέσμευσης στην υγειονομική περίθαλψη για ενώσεις, επαγγελματίες και δομές, παρέχοντας ένα απλό μονοπάτι και πλήρη υποστήριξη για όλες τις δραστηριότητές τους. Η εκκίνηση προέρχεται από την Ιταλία.

Η RIATLAS SRL είναι μια πρωτοποριακή καινοτομία που ιδρύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Salerno, στην Ιταλία, αναπτύσσοντας προηγμένα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων για κλινικές εφαρμογές "προστιθέμενης αξίας". Το προϊόν τους OncoSmart είναι μια ψηφιακή εφαρμογή για ασθενείς με καρκίνο.

Το SensoriumLab είναι μια πολωνική εταιρεία που προσφέρει ένα φιλικό προς τον χρήστη - διαγνωστικό σύστημα για την αξιολόγηση της υπεζωκοτικής συλλογής (νερό στους πνεύμονες). Η συσκευή επιτρέπει την παρακολούθηση ασθενών εξ αποστάσεως και η παρακολούθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμη και από μη επαγγελματίες.

Το SkinSoul είναι μια πορτογαλική stratup που προσφέρει βελτιωμένη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος εκμεταλλευόμενη την τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τη Sophia Couto de Rocha - ιατρός και ενεργή ερευνήτρια στον τομέα της δερματολογίας. Το SkinSoul σώζει ζωές με διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

Η Wisify - Tech Solutions, είναι μια πορτογαλική εταιρεία που προσφέρει το Lipowise - ένα έξυπνο και ακριβές εργαλείο χαμηλού κόστους και ελέγχου γρήγορου σωματικού λίπους, συνδυάζοντας ένα ασύρματο καλούπι υψηλής τεχνολογίας με μια ισχυρή πλατφόρμα δεδομένων cloud.

Σχετικά με το πρόγραμμα EIT Health Headstart

Το πρόγραμμα EIT Health Headstart έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις καινοτομίες τους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ταχύτερα και καλύτερα. Το πρόγραμμα παρέχει σε start up υγειονομικής περίθαλψης και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδότηση με σκοπό:

- να υποστηρίξουν τα επόμενα βήματα τους προς την αγορά και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

- επαληθεύει την ανάγκη του προϊόντος ή της υπηρεσίας και το όφελος του προϊόντος ή της υπηρεσίας για χρήστες, πελάτες, πάροχους υγειονομικής περίθαλψης καθώς και για τους Συνεργάτες Υγείας του EIT.

- αύξηση της δυνατότητας προσέλκυσης περαιτέρω ιδιωτικών επενδύσεων.

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στο τομέα της υγείας. Με περισσότερους από 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του EIT Health είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που να επιτρέπει την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, έτσι ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να είναι σε θέση να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη, μακροβιότερη και υγιεινή ζωή. Με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών του τομέα υγείας σε όλη την Ευρώπη, επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της, διευκολύνοντας έτσι την εμπορευματοποίηση καινοτόμων ιατρικών προϊόντων / λύσεων εντός της ΕΕ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες στην υγεία και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας (EIT). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.eithealth.eu

Σχετικά με το EIT Health InnoStars

Μία από τις επτά γεωγραφικές περιοχές του EIT Health, που επικεντρώνεται στις πιο προοδευτικές χώρες που χαρακτηρίζονται από τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων καινοτομίας (EIS) ως μέτρια καινοτόμες. Η περιφέρεια InnoStars καλύπτει το ήμισυ της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στην Πολωνία, της Ουγγαρία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, καθώς και πρόσθετες άλλες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα περιφερειακής καινοτομίας -Ελλάδα, Βαλτικές Χώρες, Κροατία, Σλοβακία, Τσεχία, Σλοβενία, Ρουμανία. Ο τομέας αυτός περιλαμβάνει την υψηλότερη συγκέντρωση χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και Επενδύσεων (ESIF) για την καινοτομία, με 20 δισ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα μέχρι το 2023. Το InnoStars επικεντρώνεται στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Σχετικά με το Regional Innovation Scheme

Ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας (EIT), του οποίου οι στόχοι είναι η αύξηση της καινοτομίας στις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επωφελούνται άμεσα από τις δραστηριότητες του EIT Health και των υπόλοιπων κοινοτήτων για τη γνώση και την καινοτομία (KICs). Ως κύριος συντονιστής αυτού του προγράμματος, το EIT Health InnoStars δημιουργεί έναν μοναδικό σύνδεσμο μεταξύ αυτών των γεωγραφικά πιο απομακρυσμένων κόμβων και τους βοηθά να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας. Σήμερα υπάρχουν δεκατέσσερις κόμβοι RIS Υγείας που έχουν επιλεγεί με ανταγωνιστικά κριτήρια και βρίσκονται σε δεκατρείς χώρες, και οι οποίοι υποστηρίζουν την ανάπτυξη τοπικών κοινοτήτων που επιδιώκουν την καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη.