ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο ρομποτικό υβριδικό χειρουργείο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών - Άνω των 2 εκατ. ευρώ η επένδυση

Μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα που υπάρχουν διεθνώς, είναι το νέο πιστοποιημένο Ρομποτικό Υβριδικό Χειρουργείο – «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» το οποίο εγκαινίασε το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τη Δευτέρα (16/12/2019).

Νέο ρομποτικό υβριδικό χειρουργείο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών - Άνω των 2 εκατ. ευρώ η επένδυση

Πρόκειται για συνολική επένδυση άνω των 2 εκατ. ευρώ, η οποία καθιστά το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών σημείο αναφοράς για πολύπλοκες αορτικές και άλλες χειρουργικές παθήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το Ρομποτικό Υβριδικό Χειρουργείο – «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» είναι νέας γενιάς Discovery IGS 740 της GΕ Healthcare και φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό στο είδος του.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της GE Helathcare Europe Catherine Estrampes, τον πρόεδρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Dr. Γιώργο Αποστολόπουλο, το διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Dr. Βασίλη Αποστολόπουλο και τον αντιπρόεδρο Χρήστο Αποστολόπουλο.

Το όνομα «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» δεν επιλέχθηκε τυχαία, εξήγησε ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Προμηθέας χάρισε τη φωτιά στους ανθρώπους και παράλληλα τους δίδαξε τις επιστήμες, προσέφερε την τεχνολογία και την Ιατρική. Αποτελεί σύμβολο της θέλησης του ανθρώπου για εξέλιξη και επιστημονική πρόοδο, αξίες τις οποίες πρεσβεύει το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. «Το νέο Ρομποτικό Υβριδικό Χειρουργείου είναι μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την παροχή υπηρεσιών υγείας, υψηλού επιπέδου, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια του επενδυτικού πλάνου συνεργασίας με την GE Healthcare, το οποίο ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, σε Ελλάδα και Ρουμανία. Μέσα από αυτή τη στρατηγική συνεργασία, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες επενδύσεις σε βιοϊατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών παραμένει πιστός στη δέσμευσή του για την ανάσχεση του brain drain και τον επαναπατρισμό εξαίρετων Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς, στη χώρα μας. Ήδη, περισσότεροι από 40 Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού έχουν επαναπατριστεί, προσφέροντας τη γνώση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει στο εξωτερικό, στην υπηρεσία των ασθενών, στην Ελλάδα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι είναι θεματοφύλακας της δημόσιας και δωρεάν υγείας, όπως και υπέρ της σύμπλευσης με τον ιδιωτικό τομέα στην υπηρεσία των πολιτών. «Βρισκόμαστε ήδη στην εποχή όπου, τόσο ο ΕΟΠΥΥ όσο τα δημόσια νοσοκομεία συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα και "αγοράζουν" υπηρεσίες, προς όφελος των ασθενών. Να είστε βέβαιοι, ότι θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν αυτές τις υπηρεσίες στις καλύτερες δυνατές τιμές, παρέχοντας την πιο υψηλή ποιότητα, προκειμένου να επωφελούνται οι ασθενείς. Να είστε σίγουροι, ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία, κάθε νέα τεχνολογία, κάθε καινοτομία, σαν τη σημερινή, από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, η οποία διατίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου» δήλωσε ο Υπουργός.

Από την πλευρά της, η Catherine Estrampes δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η εγκατάσταση του Ρομποτικού Υβριδικού Χειρουργείου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών συνιστά μία σημαντική επένδυση καινοτομίας στο χώρο της Υγείας. Η σπουδαιότητα της έγκειται στο γεγονός ότι, η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία, σε συνδυασμό με εξειδικευμένο και διεθνώς καταξιωμένο ιατρικό προσωπικό και δομές υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικών κλινικών ροών θα προσφέρει, πέρα από προηγμένες κλινικές υπηρεσίες, μοναδικές υποδομές εκπαίδευσης και εξειδίκευσης καθώς και προσέλκυσης νέας εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Με τον τρόπο αυτό, το Ρομποτικό Υβριδικό Χειρουργείο θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς, σε μια σειρά Πρωτοκόλλων Κλινικής Φροντίδας, όπως ενδοαγγειακές και ανοιχτές αγγειοχειρουργικές και ογκολογικές επεμβάσεις, αλλά και γενικότερα στο Σύστημα Υγείας και την κοινωνία».

Τι είναι το ρομποτικό υβριδικό χειρουργείο

Σε υβριδικό χειρουργείο πραγματοποιούνται επεμβάσεις με αναίμακτη προσπέλαση από τα αγγεία του ασθενούς, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπεί σε ανοικτό χειρουργείο για τις ανάγκες τις επέμβασης. Η χρήση ενός τέτοιου υβριδικού εργαστηρίου – χειρουργείου είναι απαραίτητη στη διενέργεια σύμπλοκων καρδιαγγειακών επεμβάσεων όπως η ενδαγγειακή αποκατάσταση αορτικών ανευρυσμάτων και οι διαδερμικές τοποθετήσεις βαλβίδων.

Για τον «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» μίλησαν ο Αν. Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής Dr. Θεοδόσης Μπίσδας, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην Ελλάδα, και ο Καρδιολόγος - Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος, Δημήτρης Τσιαχρής, διευθυντής του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων «Athens Heart Center» του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Οι πρώτες πρωτοποριακές αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν ήδη μέσα στο Νοέμβριο. Κυρίως επρόκειτο για περιστατικά που είχαν κριθεί ανεγχείρητα στην Ελλάδα -για παράδειγμα το ένα περιστατικό αφορούσε ολική ενδαγγειακή αποκατάσταση αορτής. Επομένως, θα είναι δυνατό να μειωθούν οι μετακινήσεις ασθενών στο εξωτερικών, καθώς περισσότερα καρδιαγγειακά περιστατικά θα μπορούν να αντιμετωπιστούν στη χώρα μας. Αναμένεται δε η έναρξη του προγράμματος για κατάλυσης της χρόνιας κολπικής μαρμαρυγής στο υβριδικό χειρουργείο. Ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» παρέχει και ειδικές θεραπείες, όπως για το διαβητικό πόδι.

Συνοπτικά τα χαρακτηριστικά του Ρομποτικού Υβριδικού Χειρουργείου – «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» είναι:

1. Είναι ειδικά διαμορφωμένο, αποκλειστικά για το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με γνώμονα την αντιμετώπιση πολύπλοκων καρδιακών και αγγειακών παθήσεων, με πιστοποίηση από την GE

2. Διαθέτει πλήρως ρομποτική λειτουργία, καθώς το αγγειογραφικό σύστημα κινείται ελεύθερα στην αίθουσα μέσω ειδικών ανιχνευτών laser, επιτρέποντας, ταυτόχρονα, την απρόσκοπτη κυκλοφορία του αέρα, δημιουργώντας απαράμιλλες συνθήκες ασηψίας, ISO CLASS 5.

3. Ο ατσάλινος σκελετός του αγγειογράφου αφαιρείται τελείως, σε περίπτωση που απαιτηθεί, από το χειρουργικό πεδίο, μετατρέποντας τη χειρουργική αίθουσα αυτόματα, από αιμοδυναμική σε χειρουργική.

4. Διαθέτει το ειδικό λογισμικό ASSIST, συνδυάζοντας την αξονική τομογραφία (CT) με την αγγειογραφία, με τεχνική fusion, ενώ παράλληλα βοηθά την πλοήγηση κατά τη διάρκεια της ακτινοσκόπησης, με προσχεδιασμένα όλα τα αγγεία. Η συγκεκριμένη λειτουργία μειώνει, δραματικά, τόσο τη δόση της ακτινοβολίας, όσο και την ποσότητα του ιωδιούχου σκιαγραφικού, που λαμβάνει ο ασθενής.

5. Ο αγγειογράφος του νέου Ρομποτικού Υβριδικού Χειρουργείου επιτρέπει τη διενέργεια τριασδιάστατης αξονικής αγγειογραφίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η οποία βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα σε σύμπλοκα περιστατικά.

6. Η απόσταση της ακτινολογικής λυχνίας και του ψηφιακού ανιχνευτή, επιτρέπει την απρόσκοπτη διενέργεια τρισδιάστατης απεικόνισης για όλους τους σωματότυπους των ασθενών, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή εξετάσεων, όπως αορτικά μοσχεύματα, ογκολογικά περιστατικά, εξετάσεις ηλεκτροφυσιολογίας, κ.α.

7. Παρέχει την υψηλότερη ποιότητα εικόνας σε σχέση με τη χορηγούμενη ακτινολογική δόση (Detective Quantum Efficiency 84%), από όλα τα αγγειογραφικά συστήματα, παγκοσμίως

8. Διαθέτει ψηφιακό ανιχνευτή (flat panel), μοναδικό σε μέγεθος (41Χ41 εκ.), που το κάνει ιδανικό για τη διεξαγωγή περίπλοκων ενδοαγγειακών επεμβάσεων (αορτή, ήπαρ, κλπ).

9. Διαθέτει τη μεγαλύτερη σε μήκος, ακτινοδιαπερατή τράπεζα, παγκοσμίως (3,33μ.), που επιτρέπει την ασφαλή και πλήρως αποστειρωμένη χρήση, ακόμη και των μακρύτερων χειρουργικών υλικών.

Πηγή: Newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ