ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβάθμιση τμημάτων του ΚΑΤ με δωρεά ύψους 1,3 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Λάτση

Παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργου Πατούλη, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ» τα εγκαίνια λειτουργίας της νέας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, που υλοποιήθηκαν με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ύψους € 1.300.000.

Αναβάθμιση τμημάτων του ΚΑΤ με δωρεά ύψους 1,3 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Λάτση

Η δωρεά εντάσσεται στο πρόγραμμα αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνολικού προϋπολογισμού € 5.000.000, που σχεδίασε και υλοποιεί το Ίδρυμα στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής τον Ιούλιο του 2018.

Αναλυτικά, η δωρεά περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση του κάτωθι εξοπλισμού στα αντίστοιχα Τμήματα και Μονάδες του Νοσοκομείου:

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών:
• 2 σταθερά ψηφιακά ακτινογραφικά συστήματα στον Α’ και Β’ Θάλαμο του Ακτινολογικού Τμήματος
• 1 τροχήλατο ψηφιακό ακτινογραφικό σύστημα
• 1 σύστημα υπερηχοτομογραφίας
• 2 συστήματα αυτόματης εγγραφής εκτύπωσης
• 10 διαγνωστικούς σταθμούς
• 1 σύστημα προτεραιότητας ασθενών με ψηφιακές δυνατότητες, καθώς και
• χρηματοδότηση της ψηφιακής αναβάθμισης του υφιστάμενου ακτινογραφικού συστήματος και των εργασιών διαμόρφωσης του Γ’ Θαλάμου του Ακτινολογικού Τμήματος, με σκοπό την αξιοποίηση όλου του χώρου του Τ.Ε.Π. και την εξυπηρέτηση περισσότερων ασθενών.

Στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας:
• 4 αναπνευστήρες Μ.Ε.Θ.
• 1 βιντεολαρυγγοσκόπιο
• 1 σύστημα υπερηχοτομογραφίας

Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας:
• 7 κλίνες νοσηλείας Μ.Α.Φ.
• 9 αναπνευστήρες Μ.Α.Φ.
• 8 μόνιτορ παρακολούθησης με κεντρικό σταθμό και μόνιτορ μεταφοράς
• 1 φορητό αναπνευστήρα
• 1 διφασικό απινιδωτή με βηματοδότη
• 1 δωδεκακάναλο ηλεκτροκαρδιογράφο
• 1 υπερηχοτομογράφο γενικής ακτινολογίας και καρδιολογίας
• 4 τροχήλατα νοσηλείας
• 7 φωτιστικά σώματα επιτοίχια για ράγα
• 1 βιντεολαρυγγοσκόπιο

Παράλληλα, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω δωρεές:
• Χρηματοδότηση της μελέτης και υλοποίησης του έργου αναδιαρρύθμισης, ανακαίνισης και αναβάθμισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», που αναμένεται να παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο εντός του 2021.
• Χρηματοδότηση εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο», έργο που θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, και
• Χρηματοδότηση προμήθειας εξοπλισμού για τις ανάγκες λειτουργίας σταθερών αιθουσών και κινητών συνεργείων αιμοληψίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους 2020.

Ο κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος, Διοικητής του Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ», στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους παρευρισκομένους, τόνισε τη σημασία της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση τόσο στη λειτουργία του Νοσοκομείου συνολικά, όσο και σε κάθε ένα από τα Τμήματά του.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών η εγκατάσταση νέων ακτινογραφικών συστημάτων θα έχει ως αποτέλεσμα την υψηλής ποιότητας απεικόνιση, τη μείωση της δόσης ακτινοβολίας στους ασθενείς, τη μείωση του χρόνου εξέτασης κατά 30% και συνεπώς τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών, την ψηφιακή διαχείριση της ιατρικής εικόνας και την ταχύτατη αποστολή στους διαγνωστικούς σταθμούς χωρίς εκτύπωση και, τέλος, την εξοικονόμηση €270.000 ετησίως και 180.000 φιλμ κόστους €360.000.
Στην Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο Διοικητής επεσήμανε ότι τα οφέλη εγκατάστασης νέου εξοπλισμού είναι η ιατρική απεικόνιση υψηλής ποιότητας εντός του χώρου της Μ.Ε.Θ., η αναπνευστική υποστήριξη και διευκόλυνση των διασωληνώσεων των ασθενών και η απεικονιστική υποστήριξη πολυτραυματιών και βαρέως πασχόντων ασθενών.

Τέλος, ανέφερε ότι η δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας δυναμικότητας 7 κλινών θα συμβάλλει στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας προς τους ασθενείς που χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης, καθώς και στην αποδέσμευση κλινών της Μ.Ε.Θ..

Ο Διοικητής, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, «που με εργώδεις προσπάθειες επιχειρεί την πλήρη αναμόρφωση του συστήματος υγείας στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η έναρξη λειτουργίας της υπόψη μονάδας, η λειτουργία της οποίας λίμναζε από τον Σεπτέμβριο του 2019, συνεπικουρούμενος από τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη, τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας και την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής» και «το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση για τη στοχευμένη δωρεά του που έφερε χαμόγελα ευτυχίας, τόσο στο προσωπικό του Νοσοκομείου, γιατί ικανοποιείται η διαρκής επιθυμία τους για προσφορά, όσο και στον απλό πολίτη που θα απολαμβάνει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, με μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση, σε λιγότερο χρόνο και με μικρότερες επιπτώσεις ακτινοβολίας».

Η κα. Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ανέφερε στην ομιλία της ότι «οποιαδήποτε υποστήριξη για την αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού του Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, συνιστά εθνικό καθήκον. Πάνω από όλα όμως, συνιστά ηθικό χρέος προς τους εργαζομένους του. Προς τα μέλη του ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού του νοσοκομείου, που καθημερινά, υπό δύσκολες – σχεδόν αντίξοες – συνθήκες, μεριμνούν ώστε να παρέχονται στους συμπολίτες μας οι κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, με τον δέοντα σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι πίσω και πάνω από κάθε δωρεά και κάθε χρηματοδότηση. Γιατί είναι εκείνοι που με την ψυχή και τον επαγγελματισμό τους κρατούν το Ε.Σ.Υ. ζωντανό. Ευελπιστούμε ότι η δωρεά του Ιδρύματος θα διευκολύνει, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, το δύσκολο έργο τους, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αφοσίωσή τους στη δημόσια περίθαλψη».