ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα θεραπεία ραγέντων ανευρυσμάτων αορτής εξοικονομεί πόρους στις ΜΕΘ

Η πανδημία του COVID-19 δημιούργησε τεράστια πίεση στην Ελλάδα και διεθνώς για την εξεύρεση κλινών στις ΜΕΘ για την αντιμετώπιση ασθενών με πνευμονικές επιπλοκές του κορoνοϊού.

Νέα θεραπεία ραγέντων ανευρυσμάτων αορτής εξοικονομεί πόρους στις ΜΕΘ

Η Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝ «Αττικόν» δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό της Αμερικανικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας (Journal of Vascular Surgery), αναπροσαρμογή του τρόπου θεραπείας των ραγέντων ανευρυσμάτων της αορτής.

Η καινούρια προσέγγιση βοηθάει στην εξοικονόμηση πόρων και κλινών στις ΜΕΘ και ταυτόχρονα είναι μια επωφελής και ποιοτική προσέγγιση για επιλεγμένους ασθενείς με ραγέν ανεύρυσμα της αορτής. Τα ραγέντα ανευρύσματα της αορτής είναι μια επείγουσα κατάσταση με υψηλή μετεγχειρητική θνησιμότητα που πλησιάζει ένα ποσοστό της τάξης του 50%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ασθενής 78 ετών που εισήχθη σε μέρα Γενικής Εφημερίας του ΠΓΝ «Αττικόν» με ρήξη ανευρύσματος της αορτής και αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς με τοπική αναισθησία με τοποθέτηση ενδαγγειακού stent.

Ο ασθενής δε χρειάστηκε μετεγχειρητική παρακολούθηση στη ΜΕΘ, του χορηγήθηκαν πολύ λιγότερες μονάδες αίματος από ό,τι απαιτείται με ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις και πήρε εξιτήριο κατά τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα.