ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσαρμογή των δημόσιων κτιρίων για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία

Την ισότιμη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων έχει ως στόχο να εξασφαλίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σχετική υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός, αρμόδιος για γα θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου.

Προσαρμογή των δημόσιων κτιρίων για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία

Σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπονται οι τεχνικές οδηγίες προσαρμογής των υφιστάμενων δημόσιων κτιρίων και υποδομών για την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτά για όλους τους πολίτες.

Όπως τονίζεται από το ΥΠΕΝ, μία από τις κεντρικές κυβερνητικές δεσμεύσεις, και προσωπική προτεραιότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται πράξη.

«Η ισότιμη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, καθώς και σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως η άθληση και η αναψυχή, που αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής, περνά μέσα από τα κτίρια όπου ζούμε και εργαζόμαστε και τις υποδομές που χρησιμοποιούμε», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Όπως εξήγησε, «οι τεχνικές οδηγίες, που ορίζονται με την υπουργική απόφαση, εξασφαλίζουν ότι οι απαραίτητες προσαρμογές στα υφιστάμενα κτίρια και τους περιβάλλοντες χώρους τους θα γίνονται λαμβάνοντας υπόψιν τις ειδικές ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία και των εμποδιζομένων ατόμων, προκειμένου να τους προσφέρεται αυτόνομη, ασφαλής και άνετη πρόσβαση, ώστε να προσεγγίζουν και να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές, τις υπηρεσίες και τα αγαθά που διατίθενται στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Ανάγκες, που στην πλειοψηφία των κτιρίων στη χώρα μας δεν λαμβάνονταν υπόψιν στον αρχικό σχεδιασμό».

Σημειώνεται, ότι με την εν λόγω απόφαση προβλέπονται απλές, «έξυπνες» και συνάμα όσο το δυνατόν οικονομικές λύσεις για την απαραίτητη προσαρμογή των κτιρίων, με έμφαση τα δημόσια κτίρια, η προσαρμογή των οποίων -βάσει του ισχύοντος πλαισίου- θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 31-12-2020, σε άλλη περίπτωση θα θεωρούνται αυθαίρετα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)