ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας λόγω της καραντίνας

Κορονοϊός: Αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας λόγω της καραντίνας

Πρωτοποριακή έρευνα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ενδοοικογενειακή βία στην εποχή του covid-19, με ένα «κλικ» στο διαδίκτυο και στο κινητό. Έκκληση για συμμετοχή των γυναικών πάνω από 16 ετών.

Η ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της απομόνωσης εξαιτίας του Covid-19, είναι το αντικείμενο μιας πολύ ενδιαφέρουσας επιστημονικής έρευνας που διεξάγει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), με τη συνεργασία του Παντείου Πανεπιστημίου και δύο ερευνητριών βρετανικού Πανεπιστημίου και φιλοδοξεί να αλλάξει δραστικά την πολιτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου στο σύνολο του από την ΕΛΑΣ.

«Έχεις Φωνή Είμαστε Δίπλα σου», είναι το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στους πολίτες όλης της επικράτειας, από την πρώτη στιγμή της καραντίνας. Και το επαναλαμβάνει, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτή την έρευνα, όσο γίνεται περισσότερες γυναίκες, κάτι που μπορούν να πραγματοποιήσουν με ένα «κλικ», σε ειδική διεύθυνση στο διαδίκτυο, ή με την κάμερα του κινητού τους τηλεφώνου, μέσω qr code, διασφαλίζοντας την ανωνυμία και την προστασία των στοιχείων τους.

Η έρευνα στοχεύει ουσιαστικά στην χαρτογράφηση του προβλήματος, τόσο κατά περιοχή στην Ελλάδα όσο και κατά φύλο, ηλικία και άλλα δεδομένα, ώστε να αποτελέσει τη βάση για τη χάραξη μιας εκσυγχρονισμένης πολιτικής, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση από την Αστυνομία, που ήδη έχει προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι η δημιουργία των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Αφορμή για την έρευνα, αποτέλεσε η αύξηση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία αμέσως μετά τη λήξη της καραντίνας, που είχε και κάποιες εντυπωσιακές παραμέτρους.

Φυσικά, η συντριπτική πλειοψηφία των καταγγελιών ήταν από γυναίκες, αλλά παρατηρήθηκε αυξητική τάση των αναφορών για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος και των ανδρών.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Ευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδαγωγικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και σύμβουλος του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για θέματα κοινωνικής πολιτικής, τον τελευταίο καιρό γενικώς παρατηρείται αυξητική τάση σε περιστατικά με θύματα άνδρες, που δεν αφορούν βέβαια σωματική βία, (αν και αναφέρονται και τέτοια), αλλά κυρίως λεκτική, εκβιασμούς, κ.λπ.

Η κ. Ευαγγέλου τόνισε ότι τέτοια έρευνα δεν έχει προηγούμενο, καθώς είναι η πρώτη που γίνεται σε επιστημονικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η συμμετοχή του κόσμου, ώστε να μπορούν να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα που θα συμβάλουν στην χάραξη της πολιτικής του υπουργείου, με ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα.

Θα μπορούν για παράδειγμα να σχεδιαστούν μέτρα και δράσεις κατά περιοχή και θα αναζητηθούν τα αίτια που προκαλούν την ενδοοικογενειακή βία, σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να κατευθυνθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.

«Η καραντίνα ήταν μια ιδανική ευκαιρία για αυτή την έρευνα» τόνισε η κ. Ευαγγέλου, η οποία συντονίζει και "τρέχει" την όλη προσπάθεια και προσέθεσε: «Έχει παρατηρηθεί ότι η ενδοοικογενειακή βία παρουσιάζει έξαρση σε συνθήκες πίεσης, όταν περιορίζεται δηλαδή ο χώρος και οι έξοδοι, όπως είναι οι γιορτές, οι διακοπές κ.λπ. Για να έχουμε ένα αξιόπιστο επιστημονικό συμπέρασμα, λοιπόν, θα έπρεπε να απομονώσουμε κάποιους ανθρώπους προκειμένου να μελετήσουμε το τι συμβαίνει, πράγμα πρακτικά πολύ δύσκολο. Με αυτή την έννοια, οι περιορισμοί που επιβάλλονται αναγκαστικά λόγω covid-19, είναι πράγματι μια ευκαιρία που δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί, ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματα που χρειαζόμαστε για να γίνουμε καλύτεροι».

Η έρευνα σε ό,τι αφορά στην συλλογή των στοιχείων, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες από 16 χρόνων και άνω, που διαμένουν στην Ελλάδα και οι οποίες καλούνται να απαντήσουν -ανωνύμως- σε ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο στο διαδίκτυο.

«Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων γυναικών, προκειμένου τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας να "φωτίσουν" τι συνέβη την περίοδο των περιορισμών της πανδημίας Covid-19 στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας», επισήμανε η κ. Ευαγγέλου και συμπλήρωσε: «Η Αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει στην εξειδίκευση των υπηρεσιών και των δράσεων της, βρισκόμαστε συνεχώς σε συνεργασία με γυναικείες οργανώσεις και άλλους φορείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η συμμετοχή των γυναικών που είναι κυρίως τα θύματα, είναι αναγκαία και πολύτιμη, καθώς δεν υπάρχουν πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. Παράλληλα, τα στοιχεία που θα προκύψουν θα αποτελέσουν "εργαλείο" για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε ενδεχόμενο νέο κύμα Covid-19».

Ο σύνδεσμος της έρευνας που μπορεί, οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, να συμμετάσχει, είναι 

https://huddersfieldbss.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_5zKKEzaE1RShHfv 

Για τη διεξαγωγή της έρευνας συνεργάζονται ερευνήτριες του βρετανικού πανεπιστημίου Huddersfield και ειδικότερα η καθηγήτρια Μαρία Ιωάννου (εκπρόσωπος του Research Centre Secure Societies Institute, UK) και η δρ Κάλλη Τζάνη-Πεπελάση, καθώς και το εργαστήριο του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, «Αποκαταστατική Δικαιοσύνη και διαμεσολάβηση», διευθύντρια του οποίου είναι η καθηγήτρια Βασιλική Αρτινοπούλου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

BEST OF NETWORK

Ραγδαίες εξελίξεις: Φεύγει το Oruc Reis! Κατευθύνεται προς Αίγυπτο – Θα «σπάσει» τον 28ο Μεσημβρινό;

Καιρός: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία Κίρκη - Έρχονται ισχυρά φαινόμενα με καταιγίδες και ανέμους

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα πληρωμή σε 158.364 δικαιούχους - Ποιους αφορά

Επίδομα 534 ευρώ: Παράταση αναστολής και τον Οκτώβριο - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Προσοχή: Αν σας έρθει αυτό το mail σβήστε το αμέσως - Συνεχόμενες επιθέσεις σε χρήστες

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι – Υπερπτήσεις πάνω από τους «Ανθρωποφάγους»

Κορονοϊός: Νέες αλλαγές στα τραπεζοκαθίσματα - Τι θα ισχύει από εδώ και πέρα

Ο Ερντογάν σε παραλήρημα: Ο «πόλεμος» με Μακρόν και ΗΠΑ ξυπνά τους τζιχαντιστές

Καιρός 28η Οκτωβρίου: Άσχημα νέα! Καταιγίδες, χαλάζι και αέρας – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

ΟΑΕΔ: 16.500 νέες θέσεις με μισθό 750€

Λοταρία αποδείξεων - aade.gr: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ αφορολόγητα (45η Κλήρωση)

28η Οκτωβρίου: Γιγάντια ελληνική σημαία στον Υμηττό