ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: 49 μεταμοσχεύσεις από τις αρχές του έτους παρά την πανδημία

Σαράντα εννέα μεταμοσχεύσεις, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, έχουν γίνει εν μέσω πανδημίας στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Ιπποκρατείου, στη Θεσσαλονίκη.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: 49 μεταμοσχεύσεις από τις αρχές του έτους παρά την πανδημία

Συγκεκριμένα, μέσα στο 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 19 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 30 νεφρού. Από τις μεταμοσχεύσεις νεφρού, οι 22 ήταν από πτωματικό δότη και οι 8 από ζώντα. Ανάμεσα σε αυτούς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού από πτωματικό δότη ήταν δύο 12χρονα παιδιά. Η μία δε εκ των μεταμοσχεύσεων έγινε στη διάρκεια του lockdown.

Παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας Covid-19, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων που έγιναν στο Ιπποκράτειο από την αρχή του έτους μέχρι την περασμένη εβδομάδα είναι σχεδόν ίδιος με τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2019.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, Νικόλαος Αντωνιάδης, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μία μεταμόσχευση νεφρού σε 48χρονο, ο οποίος περίμενε περισσότερα από οκτώ χρόνια καθώς και μία μεταμόσχευση ήπατος σε 56χρονο, του οποίου κινδύνευε η ζωή. Τα όργανα προέρχονταν από 42χρονο άντρα, ο οποίος απεβίωσε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκρατείου Αθηνών. Επίσης, ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε ότι κάθε Τετάρτη πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη, ενώ η λήψη του νεφρού από τον δότη εδώ και δύο χρόνια γίνεται λαπαρασκοπικά διότι είναι μικρότερη η επιβάρυνση.

«Παίρνουμε όλες τις προφυλάξεις που χρειάζονται για να γίνουν οι μεταμοσχεύσεις παρότι το νοσοκομείο είναι αρκετά επιβαρυμένο από τους ασθενείς με Covid-19 και γενικά από την πανδημία», πρόσθεσε ο κ. Αντωνιάδης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ