ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης υποβλήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σε εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης και του πνευμονιοκόκκου, υπεβλήθησαν σήμερα, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στελέχη του Προεδρικού Μεγάρου, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).

Σε εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης υποβλήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στόχος της συμβολικής αυτής δράσης, που αποτελεί συνεργασία της Ομάδας Λοιμώξεων της ΕΠΕ και της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, είναι η ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης, μέσω του εμβολιασμού, στη μείωση της νοσηρότητας από αυτές τις σοβαρές λοιμώξεις, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας από τον ιό SARS-COV-2 και ο κίνδυνος συλλοίμωξης εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Παράλληλα, αποτελεί μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Με το πέρας του εμβολιασμού, τα στελέχη της ΕΠΕ, δώρισαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως αναμνηστικό, βιβλία του προγράμματος πρόληψης της Εταιρείας.

«Μέσα από αυτή τη συμβολική ιατρική πράξη, που είχαμε τη δυνατότητα να προβάλλουμε με την υποστήριξη της Πρώτης Πολίτη της χώρας μας, θέλουμε για άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης σοβαρών λοιμώξεων, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Στέλιος Λουκίδης. «Ευχόμαστε», συνέχισε «το παράδειγμα της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία χαίρει της ευρείας αποδοχής και σεβασμού του ελληνικού λαού, να βρει πολλούς μιμητές, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης προφύλαξης. Άλλωστε, μη ξεχνάμε ότι το μήνυμα "κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν", αποτελεί από την εποχή του Ιπποκράτη, το πιο σημαντικό μήνυμα της ιατρικής επιστήμης».

«Με δεδομένο ότι το 2019 η χώρα μας ήταν μια από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, όπου ξαναπαρουσιάστηκε ιλαρά, ενώ υπάρχουν και αρκετοί οπαδοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος, χαιρετίζουμε το παράδειγμα της ΠτΔ ως νίκη για την υγεία του αναπνευστικού», ανέφερε από την πλευρά της η συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων της ΕΠΕ, Παρασκευή Κατσαούνου, προσθέτοντας ότι «η υιοθέτηση νοοτροπίας πρόληψης αποτελεί επένδυση για την ατομική και δημόσια υγεία».

«Σήμερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού προς όλους τους πολίτες της χώρας και εκτός από θεματοφύλακας του πολιτεύματος αναδεικνύεται και θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Σταματούλα Τσικρικά. Οι επιστήμονες καλούν όλα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να ενημερωθούν για τα οφέλη και την ασφάλεια του εμβολιασμού, ενός από τους κυριότερους τρόπους πρωτογενούς πρόληψης και προάσπισης του οργανισμού απέναντι στην εποχική γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο και να αποφύγουν, όπως είπε η κ. Τσικρικά, «την παραπληροφόρηση και τις αντιεπιστημονικές θεωρίες, οι οποίες αποπροσανατολίζουν και πιθανόν να προτρέπουν σε αντικοινωνικές και ανεύθυνες συμπεριφορές».