ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψωρίαση: Υψηλός ο κίνδυνος συννοσηροτήτων για τους πάσχοντες

Ψωρίαση: Υψηλός ο κίνδυνος συννοσηροτήτων για τους πάσχοντες

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, η κοινωνική αποστιγματοποίηση της νόσου, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η προάσπιση των δικαιωμάτων και η προαγωγή των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, που τους συνδέει η κοινή νόσος, αποτελούν βασικούς στόχους των ανθρώπων με ψωρίαση τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Ανθρώπων με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου).

«Νεότερα δεδομένα, έχουν αλλάξει την αντίληψη ότι η ψωρίαση είναι μία νόσος που εντοπίζεται μόνο στο δέρμα, στη διαπίστωση ότι η ψωρίαση είναι μια συστηματική νόσος που εκδηλώνεται και στο δέρμα» επεσήμανε ο Παντελής Παναγάκης, δερματολόγος - αφροδισιολόγος, δ/ντής ΕΣΥ, συντονιστής Ιατρείου Ψωρίασης Νοσοσκομείου «Α.Συγγρός». Σημείωσε επίσης ότι αν ασθενής με ψωρίαση είναι θετικός σε COVID-19 ή έχει συμπτώματα COVID-19, το International Psoriasis Center (IPC) συνιστά τη διακοπή των ανοσοκατασταλτικών, ωστόσο την τελική απόφαση για τη διακοπή ή όχι της θεραπείας με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα θα την πάρει ο ειδικός γιατρός μετά από συζήτηση με τον ασθενή. Ο ασθενής δεν θα πρέπει να διακόπτει την θεραπεία του χωρίς να έχει συμβουλευτεί τον γιατρό του, υπογράμμισε ο κ. Παναγάκης.

Μελέτες έχουν δείξει, εξήγησε ο κ. Παναγάκης, πως οι ασθενείς με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση έχουν υψηλότερο κίνδυνο συστηματικών συννοσηροτήτων, όπως αρτηριακή υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση έχουν:

- 46% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2

- 70% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, να πάθουν έμφραγμα και

- 56% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο

«Η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών είναι άκρως σημαντική», τόνισε ο κ. Πάνος Κλαμπατσέας, συνεργάτης του ΚΑΛΥΨΩ «γιατί η ψωρίαση συνεπάγεται πολλές αλλαγές και διακυμάνσεις στην καθημερινότητα του ατόμου. Ανάλογα με την σοβαρότητα και τα σημεία όπου εντοπίζεται η νόσος, καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να περιοριστούν ή να εγκαταλειφθούν, τουλάχιστον στις περιόδους των εξάρσεων. Η ψωρίαση συνδέεται με μία σειρά από ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, ικανές να επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με την αβεβαιότητα των εξάρσεων και των υφέσεων, την προσαρμογή της αγωγής του ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τις αλλαγές στην εικόνα του σώματός του. Όσον αφορά την κοινωνική ζωή, το στίγμα και οι μύθοι που υπάρχουν γύρω από την φύση της ψωρίασης είναι πιθανό να δυσκολέψουν τον ασθενή στις κοινωνικές του συναναστροφές».

Στο ΚΑΛΥΨΩ υπάρχει μια διαρκής ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων με ψωρίαση και φέτος εγκαινιάζει και την ομάδα δημιουργικής διαδικτυακής έκφρασης, η οποία θα διεξάγεται μία φορά το μήνα για ανθρώπους με ψωρίαση από όλη την Ελλάδα,που θέλουν να βρουν διαδικτυακά μια ομάδα δημιουργικής έκφρασης των συναισθημάτων τους.

BEST OF NETWORK

Lockdown: Έτσι θα λειτουργούν τα εποχιακά καταστήματα από Δευτέρα 07/12 - Τα ωράρια και οι κανόνες

Καιρός - Αρναούτογλου: «Προσοχή! Ας ελπίσουμε να μην επιβεβαιωθούν τα μοντέλα»

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα δυο νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλίας - Προβληματισμός για έξι περιοχές

«Χαστούκι» ΕΕ στον ασεβή Ερντογάν: Καταδίκασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Colpo grosso με τα Αrleigh Burke - Αίτημα στις ΗΠΑ για τα πανίσχυρα αντιτορπιλικά

Survivor - Αποκλειστικό: Αυτοί είναι οι 2 πρώτοι Διάσημοι, πάει για... βόμβα ο Ιλιτζαλί

Αυτά είναι τα 3 ζώδια που θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες μέσα στο 2021

«The Bachelor»: To ποσό-μαμούθ που φέρεται να πήρε ο Παναγιώτης Βασιλάκος (video)

Η ανάρτηση του Ετεοκλή Παύλου με την κόρη του συγκίνησε πολλούς

Κορονοϊός: Άρχισε να χάνει τα μαλλιά του – Έκανε ένα λιοντάρι στο κεφάλι του! (video+photos)

My Style Rocks: Η εμφάνιση που απογοήτευσε - «Είναι κρίμα, τόσο κρίμα...»

Δεν ξανάγινε! Ψαράς νόμιζε πως έπιασε μεγάλο ψάρι, όμως έβγαλε «τέρας» (vid)