ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός-Μητσοτάκης: Eθνικό lockdown για τρεις εβδομάδες

Τα νέα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού, που περιλαμβάνουν και την επιβολή εθνικού lockdown, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στην ενημέρωση παραβρέθηκε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Κορονοϊός-Μητσοτάκης: Eθνικό lockdown για τρεις εβδομάδες

Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες.

Οι μετακινήσεις θα γίνονται μέσω SMS στο 13033, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια θα κατεβάσουν ρολά, οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι φούρνοι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, όπως και τα ειδικά σχολεία.

Κλειστά θα παραμείνουν καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown τα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας, στα οποία θα ισχύει καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

«Είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα θα μας βοηθήσουν να ‘πνίξουμε’ το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να ζήσουμε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο», είπε ο πρωθυπουργός.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οδηγός στις αποφάσεις μας είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα.

Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη στεναχώρια, ανησυχία και φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που ανακοινώνονται σήμερα.

Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε μια ομάδα», είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στο εύλογο, όπως είπε, ερώτημα, γιατί το κυβερνητικό επιτελείο δεν περίμενε να δει πώς θα αποδώσουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Η εκθετική αύξηση αυτό το 5ήμερο με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Ναι, υπάρχει περίπτωση τα μέτρα να δούλευαν αλλά αν δεν δουλεύουν η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν αφόρητη και αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω».

Τρία νέα μέτρα στήριξης

Παράλληλα προανήγγειλε τρία πρόσθετα μέτρα στήριξης:

- Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ, πέραν του δώρου.

- Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο.

- Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ για τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέες επιδοτήσεις ενοικίου, οι λεπτομέρειες για τις οποίες θα εξειδικευτούν σε δεύτερο χρόνο.

Τσιόδρας: Επιθετική αύξηση, 170 ο μέσος όρος των εισαγωγών καθημερινά

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων στην Ελλάδα παρουσίασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μερικά λεπτά αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το δεύτερο lockdown που τίθεται σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, υπάρχει μια επιθετική αύξηση της καμπύλης της επιδημίας από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε πως στην ηλικία άνω των 65 ετών, όπου κλιμακώνεται ο κίνδυνος για επιπλοκές υπάρχουν πάνω από 1.000 που νοσούν από τον ιό.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως έχουν 20πλασιαστεί τα τεστ που γίνονται στην Ελλάδα.

«Γίνονται περισσότερα από 20.000 τεστ καθημερινά σε όλη την Ελλάδα. Αυξάνεται η θετικότητα στα τεστ, ξεπερνά το 9%» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, και συμπλήρωσε:

«Μπορεί ένας στους 10 να είναι μολυσμένος με τον κορονοϊό… Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε 1.600 ασθενείς με πνευμονία».

Προβληματισμό προκάλεσε και η ανακοίνωση του κ. Τσιόδρα περί των εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς όπως είπε ο μέσος όρος είναι πάνω από 170 την ημέρα.

Μάλιστα, εξήγησε ότι από τις 26/10 και μετά μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία απ’ ότι βγαίνουν.

«Η αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση νοσηλευομένων σε ΜΕΘ» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 191 τις τελευταίες ημέρες, είπε επίσης ο κ. Τσιόδρας, εξηγώντας παράλληλα πως κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα υπάρχουν καθημερινά 12 θάνατοι.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα εξειδικεύσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης, ενώ ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.