ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός εμβόλιο: Ανακοινώθηκε το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού από τον υπ. Υγείας (Αναλυτικά)

Κορονοϊός εμβόλιο: Ανακοινώθηκε το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού από τον υπ. Υγείας (Αναλυτικά)

Το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε με την παρουσία της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Σημαντική και κρίσιμη η κατάσταση που βιώνει η χώρα με τη διασπορά του κορωνοϊού και στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία», ανέφερε ξεκινώντας ο κ. Κικίλιας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, λέγοντας πως όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στο κόκκινο: Γρεβενά, Πέλλα, Δράμα, Χαλκιδική, Έβρος.

«Μπαίνουμε σε χειμωνιάτικες μέρες, οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν», είπε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι καταλαβαίνει την πίεση και τις θυσίες, ειδικά λόγω του lockdown.

Ο υπουργός Υγείας κατόπιν αναφέρθηκε στην τεράστια πίεση που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη Ευρώπη. «Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από την υπόλοιπη Ευρώπη και θέλω να παρακαλέσω θερμά να κάνουμε την προσπάθεια γιατί κανείς δε θέλει να δει εικόνες σαν την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ακόμα, ο υπουργός ευχαρίστησε το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τη μάχη και έκανε ειδική μνεία στις νοσηλεύτριες που φθάνουν στην Θεσσαλονίκη από την Κρήτη. «Είμαι βέβαιος ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα θα τα καταφέρουμε» τόνισε.

Το σχέδιο για τους εμβολιασμούς

  • Η χρονική περίοδος παράδοσης θα είναι ίδια για κάθε κράτος - μέλος στην ίδια τιμή ενώ η ποσότητα θα δοθεί, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας. Στην τιμή θα συμβάλλει και η ΕΕ που σημαίνει ότι θα είναι φθηνότερο.
  • Η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με 6 εταιρείες, ενώ με τις 4 έχει υπογράψει. 
  • Για την αποθήκευση και διανομή τα εμβόλια θα φτάσουν σε αποθήκες και έπειτα σε εμβολιαστικά κέντρα.
  • Συνολικά στη χώρα μας θα λειτουργούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν 2.117.440 πολίτες τον μήνα.
  • Απαιτούνται 10 λεπτά για κάθε άνθρωπο να εμβολιαστεί
  • Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού. (SMS, διαδικτυακά είτε μέσω τηλεφώνου).
  • Για οίκους ευγηρίας θα υπάρχουν 65 κινητές ομάδες που θα εμβολιάσουν και τους εργαζομένους και τους φιλοξενούμενους
  • Για όσους θέλουν να δώσουν αίμα, ο κ. Κικίλιας είπε πως μπορούν να στείλουν SMS με τον αριθμό 1 στο 13033.

Δείτε αναλυτικά το εθνικό εμβολιαστικό σχέδιο