ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Lifebuoy: Το θρυλικό σαπούνι που μας έμαθε ότι η σωστή υγιεινή ξεκινά από τα χέρια μας

Η καθημερινή και συχνή απολύμανση των χεριών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» μας στη μάχη ενάντια στην πανδημία του Covid-19, ενώ λέξεις όπως η υγιεινή και η καθαριότητα, συνιστούν πλέον μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου.

Lifebuoy: Το θρυλικό σαπούνι που μας έμαθε ότι η σωστή υγιεινή ξεκινά από τα χέρια μας

Η αλήθεια είναι πως μια τόσο απλή και καθημερινή συνήθεια, όπως το πλύσιμο των χεριών, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την ασφάλεια και την προστασία μας και ταυτόχρονα, να αποτρέψει τη διάδοση ασθενειών. Αυτός είναι ο λόγος που στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε, όλοι μας φροντίζουμε να πλένουμε καλά τα χέρια μας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών και έχοντας πάντα δίπλα μας ένα αντιβακτηριακό σαπούνι ή αλλά προϊόντα με αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως παρά το γεγονός ότι διανύουμε τη δεκαετία του 2020, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι άμεση πρόσβαση σε αντιβακτηριακά προϊόντα ή δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά πάνω στη σωστή υγιεινή των χεριών, στοιχεία που συμβάλλουν σημαντικά στη διάδοση ασθενειών και δη, επικίνδυνων.

Τα καλά νέα είναι όμως, ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες για να αλλάξει αυτή η -ομολογουμένως δυσάρεστη- πραγματικότητα και το παράδειγμα του Lifebuoy, είναι χαρακτηριστικό.

lifebuoy

Ένα σαπούνι με κοινωνική αποστολή από τον 19ο αιώνα

Το Lifebuoy -η ονομασία του σημαίνει «σωσίβιο» στα αγγλικά- αποτελεί σήμερα το κορυφαίο brand υγιεινής στον κόσμο και σύντομα, θα έρθει και στην Ελλάδα.

Μέσα από μία ευρεία γκάμα προϊόντων υγιεινής των χεριών, λοιπόν, προσφέρει εδώ και χρόνια προηγμένη προστασία από βακτήρια και μικρόβια και ταυτόχρονα, προστατεύει το δέρμα.

Εκείνο που ενδεχομένως αρκετοί δεν γνωρίζουν για το Lifebuoy όμως, είναι το ότι έχει μια μεγάλη ιστορία που μετρά ήδη 127 χρόνια και καθόλη τη διάρκεια αυτών των ετών, το brand πίσω από το θρυλικό αυτό αντιβακτηριδιακό σαπούνι, προσπαθεί να κάνει την υγιεινή και την καθαριότητα, κοινό τόπο για όλους.

Ουσιαστικά, το Lifebuoy δημιουργήθηκε με αυτή την κοινωνική αποστολή.

Να αναφέρουμε απλώς ότι το 2010, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Σχεδίου Αειφορίας της Unilever, το Lifebuoy έθεσε ως βασικό του στόχο να προσεγγίσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους έως το 2020 -στον αναπτυσσόμενο κυρίως κόσμο- προκειμένου να τους εκπαιδεύσει στο πλύσιμο των χεριών και να τους προστατεύσει από τη διάδοση ασθενειών. Αυτή, λοιπόν, η σημαντική εκστρατεία υγιεινής -και δη η μεγαλύτερη στο είδος της που έγινε ποτέ- είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν ειδικά προγράμματα για την υγιεινή των χεριών σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου, ενώ μεταξύ άλλων, οδήγησε και στο πρόγραμμα «Help a Child Reach 5».

Τι είναι το «Help a Child Reach 5» και γιατί αξίζει την προσοχή μας; Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόγραμμα που σκοπό έχει να βοηθήσει τα παιδιά να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα πέντε χρόνια ζωής. Όσο απίστευτο και αν φαντάζει, η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο, πάνω από 1,5 εκατ. παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν συμπληρώσουν τα πέντε τους χρόνια. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της εξάπλωσης ασθενειών, όπως η διάρροια και η πνευμονία, δηλαδή ασθενειών οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν τα παιδιά είχαν συνηθίσει να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

nero

Από την επιδημία της χολέρας και την ισπανική γρίπη στην πανδημία του Covid-19

Η κοινωνική αποστολή του Lifebuoy όμως, δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά έχεις τις ρίζες της πίσω στον 19ο αιώνα. Για την ακρίβεια, το ιστορικό αυτό σαπούνι, αναπτύχθηκε μέσα από τον κοινωνικό του σκοπό, ο οποίος σε πρώτο στάδιο ήταν να βοηθήσει τους ανθρώπους της βικτωριανής Αγγλίας να προστατευτούν από την επιδημία της χολέρας, όπως και έγινε.

Για τον εφευρέτη του, τον Βρετανό ανθρωπιστή Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, το Lifebuoy ήταν ένα σαπούνι με αποστολή, μια αποστολή που συνεχίστηκε την περίοδο της ισπανικής γρίπης, αλλά και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διαρκεί μέχρι σήμερα.

Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι τη δεκαετία μεταξύ του 1910 και του 1920, το Lifebuoy εντάχθηκε στην κατηγορία των σαπουνιών υγείας και οι άνθρωποί του, άρχισαν να εκπαιδεύουν παιδιά και ενήλικες αναφορικά με τη σημασία της υγιεινής των χεριών, αποδείχθηκε σωτήριο όταν έκανε την εμφάνισή της η ισπανική γρίπη το 1918. Το Lifebuoy αποδείχθηκε όμως «σωσίβιο» για τους ανθρώπους και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το brand στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων του βομβαρδισμένου Λονδίνου οι οποίοι είχαν χάσει τα σπίτια τους, προσφέροντάς τους υγιεινή και καθαριότητα μέσα από κινητές μονάδες ζεστών λουτρών.

Τώρα, λοιπόν, που η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ακόμη επικίνδυνο ιό και καλείται να διαχειριστεί μία ακόμη πανδημία, εκείνη του Covid-19, το Lifebuoy συνεχίζει την κοινωνική του αποστολή, μέσα από δράσεις που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού, αναφορικά με τη σημασία του συστηματικού πλυσίματος των χεριών. Και το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικότερα αν αναλογιστούμε πως η φροντίδα της προσωπικής μας υγιεινής αποτελεί την πιο σημαντική παράμετρο για την προστασία μας και συνιστά ένα από τα πλέον αποτελεσματικά «όπλα» ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας.

lifebuoy2



Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως τα νέα δεδομένα στη ζωή μας, έχουν φέρει την έννοια της υγιεινής σε πρώτο πλάνο και η σωστή υγιεινή, ξεκινά από τα χέρια μας.

Η ιστορία του Lifebuoy επανέρχεται, λοιπόν, τώρα στο προσκήνιο για να μας υπενθυμίσει τη σημασία του πλυσίματος των χεριών για την ασφάλεια, την προστασία μας και την αποφυγή της μετάδοσης ασθενειών, είτε πρόκειται για τον Covid-19, είτε για εποχικές ιώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που όλοι μας καλούμαστε τώρα να εξοπλιστούμε με τους «συμμάχους» εκείνους, οι όποιοι θα μας βοηθήσουν να μείνουμε μακριά από τα βακτήρια και τα μικρόβια και να αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς, κάθε μέρα.

Το σίγουρο είναι πως από το 1894 μέχρι σήμερα, το Lifebuoy παραμένει εδώ, συνεχίζοντας τη σημαντική, κοινωνική του αποστολή, εκείνη του να σώζει ανθρώπινες ζωές και να βοηθά τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αρρωσταίνουν λιγότερο.