ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι δύο πρώτες μεταμοσχεύσεις του 2021 πραγματοποιήθηκαν στο Ιπποκράτειο

Οι δύο πρώτες μεταμοσχεύεις του 2021 πραγματοποιήθηκαν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, παρά τη δραματική έλλειψη μοσχευμάτων και μεταμοσχεύσεων που παρατηρείται παγκοσμίως εν καιρώ πανδημίας.

Οι δύο πρώτες μεταμοσχεύσεις του 2021 πραγματοποιήθηκαν στο Ιπποκράτειο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δώρο ζωής ήρθε από την Κρήτη. Χάρη στη δωρεά οργάνων 63χρονου, ο οποίος απεβίωσε στις 7 Ιανουαρίου από ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση ήπατος σε 66χρονη με κίρρωση ήπατος, η οποία βρισκόταν στη λίστα για 39 μήνες, ενώ μεταμόσχευση νεφρού έγινε σε άντρα 41 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας του για περισσότερα από δύο χρόνια.

«Οι μεταμοσχεύσεις αυτές ήταν οι πρώτες στο 2021, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσουν συνέχεια του ιστορικού ρόλου του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "Ιπποκράτειο", αλλά και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βασικό πυλώνα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, η οποία εκφράζει τις ευχαριστίες της στην οικογένεια του δότη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, από την ίδρυσή της έχουν γίνει 1691 μεταμοσχεύσεις νεφρού σε ενήλικες. Επίσης, η Κλινική παραμένει το πιο ενεργό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (623 μεταμοσχεύσεις), στις παιδιατρικές νεφρικές μεταμοσχεύσεις (190 μεταμοσχεύσεις) και στη μεταμόσχευση παγκρέατος, στον ελληνικό χώρο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)