ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Πάνω από 95% η συνέπεια των πολιτών στα ραντεβού

Η διαδικασία των εμβολιασμών προχωρεί ομαλά, με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε την Τρίτη για το ζήτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κορονοϊός: Πάνω από 95% η συνέπεια των πολιτών στα ραντεβού

Όπως τόνισε, σύντομα θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των υγειονομικών και των συμπολιτών μας άνω των 85 ετών και θ' αρχίσει ο προγραμματισμός των ραντεβού για την ομάδα από τα 80 έως και τα 84, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, έως αργά το απόγευμα είχαν γίνει 92.401 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ σχεδόν 6.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από κινητές μονάδες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η συνέπεια των πολιτών στα ραντεβού ξεπερνάει το 95%. «Η συμμετοχή των υγειονομικών, αλλά και των συμπολιτών μας μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά η συμμετοχή των ηλικιωμένων συμπολιτών μας θα έλεγα ότι είναι συγκινητική και είναι πολύ όμορφες, πολύ ενθαρρυντικές και πολύ αισιόδοξες οι εικόνες τις οποίες είδαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα χιλιάδες στελέχη που συμμετέχουν σε αυτήν την εξαιρετικά περίπλοκη, πρωτόγνωρη διαδικασία.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η κάλυψη της επικράτειας θα είναι πλήρης έως τα τέλη Φεβρουαρίου και ότι για να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, υπάρχει ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού που δεν γίνονται. Επίσης, ποσότητες που πλεονάζουν θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της Αστυνομίας και του Στρατού και σε αντίθεση με άλλα κράτη, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες με ουσιαστικά μηδαμινές απώλειες δόσεων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν, εξάλλου, το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη των νησιών -ειδικά νήσων με μικρό πληθυσμό- και το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη και της επόμενης ηλικιακής ομάδας στον προγραμματισμό των ραντεβού. Ακόμη, παρουσιάστηκε το εθνικό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

«Σήμερα, ξεκινά και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Είναι ακόμα μια ελληνική καινοτομία. Θα καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει. Είναι, δε, και μια δικλίδα ασφάλειας διότι μόνο έτσι θα επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός», επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται για κανέναν περιορισμό. Θα μας διευκολύνει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που θέτει ο Covid στις μετακινήσεις».

Σχολιάζοντας, μάλιστα, την μέχρι στιγμής θερμή υποδοχή της πρότασής του για την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την πανδημία την Πέμπτη, τόνισε ότι «είναι κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τον τουρισμό μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Και σήμερα, μάλιστα, είδα ότι και η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) συντάχθηκε με αυτήν την πρόταση, διότι και αυτή αντιλαμβάνεται πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή των ταξιδιωτών αν καταφέρουμε να έχουμε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κοινό σε πρώτη φάση για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Θα θέσω το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής -τη διαδικτυακή - η οποία θα γίνει μεθαύριο το απόγευμα και εύχομαι πραγματικά να μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο ενιαίο σύστημα πιστοποίησης», είπε.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα θέσει στην ίδια τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς δύο κατευθύνσεις ακόμα: «Την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων τύπων εμβολίων, με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου. Και βέβαια της πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021».

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια κρίσιμη υπενθύμιση: «Η πρόοδος του εμβολιασμού σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να φέρει εφησυχασμό. Τα μέτρα προστασίας θα μας συνοδεύουν, τουλάχιστον, έως το τέλος της άνοιξης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε λάθος νομοτελειακά θα επιφέρει αναζωπύρωση του ιού και νέα απαγορευτικά. Είναι κάτι που δεν το θέλουμε, κάτι που δεν αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία. Επομένως, το σύνθημα είναι διπλό: Εμβολιαζόμαστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα -όπως έχω πει- ό,τι εμβόλια μας έρχονται πολύ γρήγορα θα μπορούμε να τα κάνουμε, αλλά ταυτόχρονα προστατευόμαστε».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)