ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί 3 μήνες μετά την πρώτη

Το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξε η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι πιο αποτελεσματικό εφόσον η δεύτερη δόση του χορηγηθεί τρεις μήνες μετά την πρώτη, αντί για έξι εβδομάδες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί 3 μήνες μετά την πρώτη

Η μελέτη αυτή, που έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, επιβεβαιώνει τα ευρήματα της εταιρείας από μια προηγούμενη έρευνα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η οποία έδειχνε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έφτανε στο 76% (έναντι της εμφάνισης συμπτωματικής νόσου) για τρεις μήνες μετά τη χορήγησης της πρώτης δόσης.

Η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 81% όταν η δεύτερη δόση χορηγήθηκε μετά από 12 εβδομάδες. Συγκριτικά, όταν το διάστημα της πρώτης δόσης από την δεύτερη είναι έξι εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πέφτει στο 55%.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet επιβεβαιώνει τις προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης και του ΠΟΥ που συστήνουν να υπάρχει μεγαλύτερη χρονική απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων.

Αντιμέτωπες με την επανεμφάνιση των μολύνσεων και τις νέες, υψηλά μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορονοϊού, πολλές χώρες ελπίζουν ότι θα παράσχουν ανοσία σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους, εμβολιάζοντας όσο περισσότερους ανθρώπους γίνονται με μία δόση, καθυστερώντας τη χορήγηση της δεύτερης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)