ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Πάνω από 100 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν ολοκληρωθεί στις ΗΠΑ

Κορονοϊός: Πάνω από 100 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν ολοκληρωθεί στις ΗΠΑ

Από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 όπου ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός κατά του ιού SARS-CoV-2 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 107 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα 37 εκατομμύρια ενήλικες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πλήρως, 11,3% του συνολικού πληθυσμού, και 14,5% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ 27% των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65, όπου θεωρείται ευπαθής, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 35% των ανθρώπων, ενώ το 63% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Ο στόχος των ΗΠΑ είναι να υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες Αμερικάνους πολίτες έως την 1η Μαΐου, και να αυξηθούν τα σημεία εμβολιασμού, ενώ ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί σε 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς ημερησίως, έχει φτάσει πλέον στα 2 εκατομμύρια εμβόλια ημερησίως. Την Παρασκευή 12/3 χορηγήθηκαν 2,9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.

Στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν έγκριση και χορηγούνται τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna, και το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson. Το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca που χορηγείται ήδη στην Ευρώπη, αναμένεται να λάβει έγκριση από τον FDA στο άμεσο μέλλον μόλις δημοσιευτούν τα δεδομένα της αμερικανικής μελέτης για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποθηκεύσει 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, και αναμένεται να έχουν δεκάδες εκατομμύρια δόσεις ακόμη, με την προοπτική να χορηγηθούν άμεσα στους Αμερικανούς πολίτες μόλις το συγκεκριμένο εμβόλιο λάβει έγκριση.

Ωστόσο, δημιουργείται προβληματισμός σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια ενάντια στα νέα στελέχη του ιού, καθώς έχουν δείξει μειωμένη αποτελεσματικότητα ήδη εναντίον του στελέχους της Νότιας Αφρικής. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέξει η πλειοψηφία του πληθυσμού να εμβολιαστεί, καθώς ακόμη το 40% των Αμερικανών πολιτών δεν έχει αποφασίσει αν επιθυμεί ή όχι να εμβολιαστεί. Συμπερασματικά, η πρόοδος του εμβολιασμού είναι πολύ σημαντική ειδικά όσο περισσότερα εμβόλια λαμβάνουν έγκριση και χρησιμοποιούνται, και ο γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού είναι προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά η εμφάνιση νέων ανθεκτικών στελεχών προβληματίζει τους επιστήμονες για πιθανή μελλοντική αντοχή στον εμβολιασμό.

 

Τα δεδομένα της προόδου του εμβολιασμού στις ΗΠΑ, όπως δημοσιεύτηκαν, συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ https://mdimop.gr/covid19/)

BEST OF NETWORK

«Φρένο» Μητσοτάκη στα σενάρια για το Πάσχα: Να μην γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις

Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: Νωρίς για το Πάσχα στο χωριό - Δουλεύουμε για να ανοίξει η εστίαση

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πολύ σπάνιες οι παρενέργειες λέει στο Newsbomb.gr o καθηγητής Σμυρνάκης

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού στρέφονται οι έρευνες για τους εκτελεστές

Επίθεση με καυστικό υγρό - Κυψέλη: Ποιος βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών

Ρωσικά ραντάρ για stealth αεροσκάφη και πολυηχητικούς πυραύλους στην Αρκτική

Χαμηλή η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

Φρεγάτες: «Αυτογκόλ» των Γάλλων – Η ενδιάμεση λύση «τορπιλίζει» την πρόταση για τις Belh@rra

Πέντε λόγοι οργής των μαύρων ανθρώπων κατά της αστυνομίας στις ΗΠΑ

Πάσχα: Αυτή είναι η πρόταση της Εκκλησίας για την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση

Πάσχα στο χωριό για τους εμβολιασμένους;

Ο Ποντένσε στο gazzetta.gr: «Είχατε δίκιο, έπρεπε να σκοράρω περισσότερο!»