ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Το εμβόλιο της Moderna είναι αποτελεσματικό ακόμη και στο 1/4 της δόσης

Κορονοϊός: Το εμβόλιο της Moderna είναι αποτελεσματικό ακόμη και στο 1/4 της δόσης

Το εμβόλιο mRNA της Moderna προσφέρει επαρκή προστασία ακόμα και όταν χορηγείται στο ένα τέταρτο της κανονικής δόσης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή της εταιρείας αρκεί για την κάλυψη τετραπλάσιου αριθμού ληπτών.

Η χορήγηση μειωμένης δόσης δεν είναι καινούργια ιδέα, καθώς η πρακτική εφαρμόζεται από το 2016 για την επέκταση των εμβολιασμών κατά του κίτρινου πυρετού στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, επισημαίνει το περιοδικό Nature.

Για να διαπιστώσουν αν οι δόσεις μπορούν να μοιραστούν και στην περίπτωση της Covid-19, ερευνητές του Ινστιτούτου Ανοσολογίας της Λα Τζόλα στην Καλιφόρνια υπέβαλαν σε νέο γύρο εξετάσεων ορισμένους από τους εθελοντές της αρχικής κλινικής μελέτης της Moderna.

Οι εθελοντές της εταιρείας είχαν χωριστεί σε ομάδες στις οποίες δοκιμάστηκαν τρεις διαφορετικές δόσεις: 25, 100 ή 250 mg mRNA, το βασικό συστατικό του εμβολίου. Η μέγιστη δόση βρέθηκε να προκαλεί υπερβολικά έντονες παρενέργειες, ενώ η ελάχιστη προσέφερε τη χαμηλότερη ανοσιακή απόκριση. Η εταιρεία αποφάσισε τότε να ακολουθήσει τη μέση οδό των 100 mg, η οποία πετυχαίνει την καλύτερη ισορροπία ως προς τα οφέλη και τις παρενέργειες.

Το τελικό εμβόλιο της Moderna περιέχει έτσι 100 mg mRNA, παρόλο που η ίδια η Moderna διαπίστωσε αργότερα ότι ακόμα και η μισή δόση θα προσέφερε την ίδια προστασία.

Η ερευνητική ομάδα που υπογράφει τη νέα μελέτη αναφέρει τώρα πως ακόμα και η δόση των 25 mg δείχνει επαρκής.

Η μελέτη επανεξέτασε εθελοντές της Moderna που είχαν λάβει δύο δόσεις των 25 μικρογραμμαρίων με μεσοδιάστημα 28 ημερών.

Έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, σχεδόν όλοι οι εθελοντές εμφάνιζαν ικανοποιητικά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων και κυτταρικής ανοσίας, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα επίπεδα ανοσίας εκτιμάται ότι ήταν περίπου ίδια με αυτά που καταγράφονται μετά τη φυσική λοίμωξη, αν και ήταν χαμηλότερα από αυτά που προσφέρει ο εμβολιασμός με τη δόση των 100 mg.

Οι συντάκτες της μελέτης αναγνωρίζουν πως για να εφαρμοστεί στην πράξη μια μείωση της δόσης απαιτούνται κλινικές μελέτες. Μια τέτοια μελέτη για το εμβόλιο της Pfizer έχει ήδη ξεκινήσει στο Βέλγιο.