ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών: Πάνω από 30.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια στην Ελλάδα κάθε χρόνο

Πριν από περίπου δύο χρόνια, ένας από τους ταχύτερους ανθρώπους στον κόσμο με 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, ξαφνικά ένα πρωινό μετά τη καθημερινή γυμναστική του, αισθάνθηκε αδυναμία στο αριστερό χέρι και πόδι.

Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών: Πάνω από 30.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια στην Ελλάδα κάθε χρόνο

Στην αρχή δεν έδωσε σημασία, αλλά το μούδιασμα και η αδυναμία μεγάλωνε. Του πήρε μισή ώρα να καταλάβει ότι δεν ήταν κάποιο «τράβηγμα» και ότι κάτι άλλο συνέβαινε. Μία ώρα μετά διαγνώσθηκε στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου με οξύ ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Έκτοτε, αυτός ο μοναδικός αθλητής, ο Michael Johnson, σήμερα 54 ετών, έχει γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και ξεπερνώντας τα ταμπού της δημοσιότητας συμβάλλει ενεργά με την ιστορία του στην καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για αυτήν τη δύσκολη νόσο.

Κάθε χρόνο, την 29η Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών, διεξάγεται παγκοσμίως εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι νόσημα που απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση, όπως αναφέρει ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών. Ειδικότερα, στα ισχαιμικά εγκεφαλικά, που αποτελούν περίπου το 80% όλων των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αποφράσσονται αγγεία που προμηθεύουν με αίμα και οξυγόνο τον εγκέφαλο. Σημειώνεται, ότι κάθε λεπτό που περνάει χωρίς θεραπεία νεκρώνονται περίπου 2 εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αγγίζοντας το 11% όλων των θανάτων το 2019, και την πρώτη αιτία μόνιμης αναπηρίας στους ενήλικες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Ελλάδα το 2019 το ποσοστό θνησιμότητας από εγκεφαλικά ανήλθε στο 15%, το οποίο και αποτελεί το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από εγκεφαλικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, και τη Λετονία, με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ να υπολογίζεται στο 10%. Από επιδημιολογικές μελέτες υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα έχουμε περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι -κατά μέσο όρο- κάθε ημέρα περίπου 82 Έλληνες υφίστανται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και περίπου 40 χάνουν τη ζωή τους. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι από την 20ετή μελέτη στον πληθυσμό της Αρκαδίας φαίνεται μία μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 16% από το 1993-96 έως το 2015-2016, ένδειξη της πιο αποτελεσματικής πρόληψης. Σημειώνεται, επίσης, ότι ένα έτος μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περίπου το 1/3 των ασθενών έχει αποβιώσει, το 1/3 έχει ενός βαθμού αναπηρία και μόνο το 1/3 έχει επανέλθει στη πρότερη κατάσταση υγείας.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εγκεφαλικών και των ενημερωτικών δράσεών του, ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών θα διεξάγει στις 29 Οκτωβρίου ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση (18:00-20:30), η οποία απευθύνεται στο κοινό, όπου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα συνηθέστερα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και οι οικογένειές τους. Επιπλέον, οι ειδικοί θα εξηγήσουν πώς μπορεί να προληφθεί το εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ