ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Συνεργαζόμαστε, ενημερωνόμαστε, κερδίζουμε

«Συνεργαζόμαστε, ενημερωνόμαστε, κερδίζουμε» είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης -29η Οκτωβρίου- και ταυτόχρονα το μήνυμα των 125 εκατομμυρίων ασθενών με ψωρίαση παγκόσμια.

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Συνεργαζόμαστε, ενημερωνόμαστε, κερδίζουμε

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ασθενών με ψωρίαση αγγίζει τους 223.000 περίπου, δηλ. το 2,5% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον Κώστα Λούμο, πρόεδρο του Σωματείου Υποστήριξης Ανθρώπων με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ».

Ο κ. Λούμος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας σε ασθενείς με ψωρίαση, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτά, ο μέσος όρος του διαστήματος που χρειάζεται για τη διάγνωση αγγίζει τα 17 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας κατά τη διάγνωση είναι τα 37 έτη. Επίσης, 4 στους 10 ασθενείς έχουν πολύ σοβαρά συμπτώματα, 7 στους 10 ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή -είτε βιολογικούς παράγοντες (13%) είτε αλοιφές για τοπική χρήση (44%)- ενώ 3 στους 10 ασθενείς δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΑΛΥΨΩ.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, αυτοάνοση φλεγμονώδης δερματοπάθεια με περιοδικές υφέσεις και εξάρσεις. Περιβαλλοντικοί παράγοντες (τραύμα, λοιμώξεις, φάρμακα, ορμόνες, stress, αλκοόλ, κάπνισμα) δρουν ως εκλυτικά αίτια εμφάνισης ψωρίασης σε ασθενείς με γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα) και δημιουργείται μια ανοσολογική απάντηση που οδηγεί στην εκδήλωσή της. Σημαντικό ρόλο στην πορεία της νόσου παίζουν και διάφοροι εποχιακοί παράγοντες.

Έτσι η ψωρίαση συνήθως παρουσιάζει ύφεση κατά τους θερινούς μήνες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της ευεργετικής επίδρασης του ήλιου. Αντίθετα, το ψυχρό και υγρό κλίμα του χειμώνα κατά κανόνα επιδεινώνει τη νόσο. Η μετάβαση στο χειμώνα εισάγει επίσης την εποχή του κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων λοιμώξεων που δρουν επιβαρυντικά ανέφερε η Χαριτωμένη Βαβούλη, δερματολόγος-αφροδισιολόγος (επιμελήτρια Α', Α' Κλινική Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο «Α. ΣΥΓΓΡΟΣ»).

Για την αποφυγή και αντιμετώπιση των χειμερινών εξάρσεων συνιστώνται: εντατική ενυδάτωση του δέρματος, ρύθμιση της θερμοκρασίας και υγρασίας του χώρου, ντους με χλιαρό νερό, ένδυση με μαλακά υφάσματα, επαρκής πρόσληψη νερού, ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή του αλκοόλ, σωματική άσκηση, διαχείριση του στρες, έλεγχος των συννοσηροτήτων, τακτικό τσεκάπ, εμβολιασμός και κυρίως προσαρμογή της θεραπείας από τον ειδικό ιατρό, κατέληξε η κ. Βαβούλη.

«Αν πάσχεις από ψωρίαση, θα πρέπει επίσης να προσέξεις και τι βάζεις στο πιάτο σου», επεσήμανε ο Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, προτείνοντας μια υγιεινή διατροφή - πολλά φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ