ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος μαστού: Ο κίνδυνος αρρυθμιών και θανάτου μέσα στον πρώτο χρόνο από τη διάγνωση

Οι γυναίκες έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιακή αρρυθμία (κολπική μαρμαρυγή) στη διάρκεια του πρώτου έτους μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτήν τη συσχέτιση.

Καρκίνος μαστού: Ο κίνδυνος αρρυθμιών και θανάτου μέσα στον πρώτο χρόνο από τη διάγνωση

Επίσης, οι γυναίκες ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή μετά από καρκίνο του μαστού έχουν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας μέσα στον επόμενο χρόνο από τη διάγνωση του καρκίνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Αβιρούπ Γκούχα του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», ανέλυσαν στοιχεία για 85.423 γυναίκες άνω των 66 ετών με διαγνωσμένο καρκίνο του μαστού και άλλες τόσες υγιείς. Στη διάρκεια του επόμενου έτους από τη διάγνωση της νόσου, ένα διπλάσιο ποσοστό (το 4%) εμφάνισαν και καρδιακή αρρυθμία, έναντι 2% μεταξύ των γυναικών χωρίς καρκίνο.

Η κολπική μαρμαρυγή εμφανίστηκε συχνότερα στις γυναίκες που δεν είχαν κάνει χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο τους, σε σχέση με εκείνες που είχαν κάνει αυτές τις θεραπείες (23,5% έναντι 10,4% και 66,5% έναντι 52,3%, αντίστοιχα). Από την άλλη πλευρά, οι πιο πολύπλοκες επεμβάσεις, όπως οι μαστεκτομές (ολική αφαίρεση μαστού), σχετίζονταν με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας αργότερα από ό,τι οι πιο απλές επεμβάσεις, όπως η αφαίρεση όγκου από τον μαστό.

Επίσης, η συχνότητα καρδιακής αρρυθμίας ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες που είχαν προχωρημένο καρκίνο τη στιγμή της διάγνωσης (15% για νόσο σταδίου 4) έναντι των γυναικών που είχαν καρκίνο αρχικού σταδίου (6%). Διπλάσιο ποσοστό γυναικών (0,6%) εμφάνισε την καρδιακή αρρυθμία μέσα στις πρώτες 60 ημέρες από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, σε σχέση με εκείνες που εμφάνισαν την αρρυθμία μετά τις 60 ημέρες (0,3%).

«Τα δύο κυριότερα ευρήματα της νέας μελέτης είναι ότι η κολπική μαρμαρυγή μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού αυξάνει τους θανάτους λόγω προβλημάτων της καρδιάς και των αγγείων, καθώς επίσης ότι η σοβαρότητα του καρκίνου αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής», ανέφερε ο δρ Γκούχα.

Η μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες με καρδιακή αρρυθμία ήδη πριν τη διάγνωση του καρκίνου δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στο πρώτο έτος από τη διάγνωση του καρκίνου. Περίπου το 85% ήταν ζωντανές μετά από έναν χρόνο, ενώ συγκριτικά το 62% ζούσαν από τις γυναίκες που εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή μετά τη διάγνωση του καρκίνου. Εκτιμήθηκε ότι οι δεύτερες είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τις πρώτες στη διάρκεια του πρώτου έτους μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν είναι σαφείς οι βιολογικοί μηχανισμοί που εξηγούν γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής αρρυθμίας και καρδιαγγειακού θανάτου μετά από καρκίνο του μαστού, χωρίς να αποκλείουν ότι ο ίδιος ο καρκίνος επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία της καρδιάς και όχι μόνο οι αντικαρκινικές θεραπείες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)