ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από την μετάλλαξη Δέλτα η τρίτη δόση του εμβολίου

Παρά τον θόρυβο σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, η Δέλτα παραμένει ακόμη κυρίαρχη και είναι αυτή που σκοτώνει πολλούς ανθρώπους (και στην Ελλάδα).

Κορονοϊός: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από την μετάλλαξη Δέλτα η τρίτη δόση του εμβολίου

Οι επιστήμονες θεωρούν ζωτική την αυξημένη προστασία της τρίτης δόσης τους επόμενους ένα έως δύο μήνες, όταν αναμένεται πως η Δέλτα θα συνεχίσει να κυριαρχεί. Μερικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η Όμικρον τελικά θα επικρατήσει έναντι της Δέλτα, όπως είχε κάνει η τελευταία με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, όμως αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και έως τότε τα περισσότερα βαριά περιστατικά και οι θάνατοι θα προκαλούνται από τη Δέλτα.

Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ισραηλινή επιστημονική έρευνα, οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19 προκαλούμενη από την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, σε σχέση με όσους έχουν κάνει δύο δόσεις.

Η νέα μελέτη από ερευνητές του ιατρικού φορέα Clalit Health Services, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", βρήκε ότι όσοι έκαναν αναμνηστική δόση τουλάχιστον πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση Pfizer, είχαν 90% μικρότεη πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που δεν έκαναν τρίτη δόση. Η μελέτη έγινε σε 843.208 Ισραηλινούς άνω των 50 ετών, εκ των οποίων οι 758.118 (το 90%) είχαν κάνει τρίτη δόση. Μεταξύ όσων είχαν κάνει τρεις δόσεις, σε βάθος περίπου δύο μηνών πέθαναν 65 άτομα ή 0,16 θάνατοι ανά 100.000 άτομα τη μέρα, έναντι 137 μεταξύ όσων δεν είχαν κάνει τρίτη δόση ή σχεδόν 3 θάνατοι ανά 100.000 άτομα τη μέρα. Αν και όσοι είχαν κάνει δύο δόσεις, ήσαν αριθμητικά το ένα δέκατο της πρώτης ομάδας των τριών δόσεων, αλλά είχαν υπερδιπλάσιους θανάτους.

Μια δεύτερη ισραηλινή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό και ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους, διαπίστωσε ότι μεταξύ όσων είχαν κάνει τρίτη δόση, οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις από κορονοϊό ήσαν το δέκα φορές λιγότερες σε σχέση με όσους είχαν κάνει δύο δόσεις. Όσο περισσότερο χρόνο είχε μείνει η ενισχυτική δόση στο σώμα ενός ανθρώπου, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό. Ακόμη, η τρίτη δόση Pfizer διαπιστώθηκε ότι μείωνε κατά 18 φορές την πιθανότητα βαριάς νόσου Covid-19 στους άνω των 60 ετών και κατά σχεδόν 22 φορές στα άτομα 40-59 ετών.

"Αν ο οποιοσδήποτε ήταν ακόμη σκεπτικιστής για την ανάγκη ενισχυτικής δόσης σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, οι δύο νέες ισραηλινές μελέτες ασφαλώς εξαλείφουν αυτό τον σκεπτικισμό", δήλωσε ο δρ Ουίλιαμ Σάφνερ, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ. Οι δύο νέες μελέτες πάντως δεν μπορούν να προβλέψουν πώς τα εμβόλια θα "σταθούν" απέναντι στην Όμικρον, καθώς πραγματοποιήθηκαν όταν ακόμη η νέα παραλλαγή δεν είχε διαγνωστεί στο Ισραήλ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)