ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Σεμινάρια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από την ΕΚΕ

Εν μέσω πανδημίας, με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να αποτελούν κύρια αιτία θνητότητας και νοσηρότητας σε όλον τον κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022 αναδεικνύει την ανάγκη για άμεσες ενέργειες ώστε να διατηρηθούν ο πλανήτης και οι άνθρωποι υγιείς, όπως αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Σεμινάρια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από την ΕΚΕ
Bigstock

Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό περιλαμβάνει την κλιματική κρίση, που είναι μία μεγάλη απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Πάνω από το 90% των ανθρώπων αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα που προκύπτει από την καύση ορυκτών καυσίμων, τα οποία επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα και συντελούν στην ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση του κλίματος και της υγείας.

Ενώ η πανδημία COVID-19 κατέδειξε τη θεραπευτική δύναμη της επιστήμης, ανέδειξε, επίσης, και τις ανισότητες στον κόσμο μας, όπως σημειώνει η ΕΚΕ.

«Η πανδημία έχει αποκαλύψει αδυναμίες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων κοινωνιών, που θα είναι αφοσιωμένες στην επίτευξη υγείας για όλους, παντού, τώρα και για τις μελλοντικές γενιές», τονίζει.

Αναμφισβήτητα, προσθέτει, όλα τα παραπάνω μάς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου να αφυπνιστούμε και να δράσουμε.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, καλεί σε αφύπνιση τόσο την πολιτεία όσο και τους πολίτες.

«Χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις ώστε να διακοπεί ο κύκλος των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος, καθώς και διαρκής και στοχευμένη ενημέρωση και παροχή κινήτρων στα άτομα, για να κάνουν υγιείς επιλογές και να αλλάξουν ευρύτερα τον τρόπο ζωής τους», επισημαίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΕ, με συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την πρόληψη υγείας και την ευαισθητοποίηση του κοινού, πραγματοποιεί σεμινάρια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, ευαισθητοποιεί τους πολίτες για προαθλητικό έλεγχο, διενεργεί δωρεάν καρδιολογικούς ελέγχους, προωθεί την εφαρμογή app για υπολογισμό καρδιαγγειακού κινδύνου με το ελληνικό SCORE, που δημιούργησε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, καθώς και ψηφιακές εφαρμογές (KARDIAHF, ThessHF) για την καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.

Ταυτόχρονα, δίνει έμφαση και στις μικρές ηλικίες για να γίνουν οι μαθητές οι καλύτεροι πρεσβευτές ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με το Πρόγραμμα Ενημέρωσης Σχολείων για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς κάθε χρόνο.

Τέλος -με κάθε ευκαιρία- λειτουργεί γνωμοδοτικά στην πολιτεία για κρίσιμα θέματα πολιτικής υγείας και για τη δημιουργία των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.