ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες εντόπισαν βιοδείκτες καρκίνου στο μητρικό γάλα

Ένα πρόσφατα προσδιορισμένο σύνολο πρωτεϊνικών βιοδεικτών θα μπορούσε να επιτρέψει τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού στο μητρικό γάλα ή στον ορό του αίματος.

Επιστήμονες εντόπισαν βιοδείκτες καρκίνου στο μητρικό γάλα

Μια απλή εξέταση αίματος για γυναίκες όλων των ηλικιών και επιπέδων κινδύνου θα μπορούσε μια μέρα να είναι δυνατή χάρη σε ένα νέο σύνολο πρωτεϊνικών βιοδεικτών που οι ερευνητές εντόπισαν χρησιμοποιώντας μητρικό γάλα.

«Αν και οι μαστογραφίες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, συνήθως δεν συνιστώνται για γυναίκες χαμηλού κινδύνου κάτω των 40 ετών», δήλωσε η Danielle Whitham, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Clarkson της Νέας Υόρκης. «Επειδή οι βιοδείκτες που βρήκαμε στο μητρικό γάλα είναι επίσης ανιχνεύσιμοι στον ορό του αίματος, ο έλεγχος θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας χρησιμοποιώντας αίμα ή μητρικό γάλα».

Οι νεοπροσδιορισμένοι βιοδείκτες είναι για έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου που ονομάζεται επεμβατικό καρκίνωμα των όλκων (IDC), έναν από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η προσέγγισή τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό βιοδεικτών για άλλους τύπους καρκίνου του μαστού.

«Εάν οι μελλοντικές μελέτες μας είναι επιτυχείς, θα μπορούσε να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες παρακολουθούνται για καρκίνο του μαστού», δήλωσε η Whitham. «Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης στις γυναίκες».

Η Whitham θα παρουσιάσει την εν λόγω έρευνα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας που θα πραγματοποιηθεί 2-5 Απριλίου στη Φιλαδέλφεια.

«Χρησιμοποιήσαμε μητρικό γάλα επειδή περιέχει πρωτεΐνες, επιθηλιακά κύτταρα και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία παρέχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στο σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου στους γυναικείους μαστούς», δήλωσε η Whitham.

Βιοντίκτς

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Για τη μελέτη, ελήφθησαν δείγματα μητρικού γάλακτος από τρεις γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού και τρεις γυναίκες χωρίς καρκίνο. Χρησιμοποιώντας υγρή χρωματογραφία με φασματομετρία μάζας tandem, οι ερευνητές σύγκριναν τα σχετικά επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών μεταξύ των δύο ομάδων για να εντοπίσουν διαφορές στις γυναίκες με καρκίνο. Η ανάλυση αποκάλυψε 23 πρωτεΐνες που ήταν δυσρυθμισμένες. Όλες οι πρωτεΐνες που έδειξαν διαφορές είχαν προηγουμένως αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στον καρκίνο ή την ανάπτυξη όγκων.

Τώρα που οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ένα σύνολο βιοδεικτών, σχεδιάζουν να το επιβεβαιώσουν με μια μεγαλύτερη ομάδα γυναικών. Στη συνέχεια, θα δοκιμάσουν τη δυνατότητα εφαρμογής των πρωτεϊνικών βιοδεικτών στον ορό του αίματος. Εάν αυτές οι εξετάσεις είναι επιτυχείς, θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια εξέταση αίματος για να χρησιμοποιηθεί σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας για την παρακολούθηση των πρωτεϊνικών αλλαγών για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.

Πηγή: medicalxpress.com