Έρπης ζωστήρας: Πάνω από το 90% των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω είναι ήδη φορείς του ιού

Πρόκειται για μια νόσο με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς συνοδεύεται από πόνο, ο οποίος μπορεί να γίνει αφόρητος. Πρόκειται για έναν πόνο μακροχρόνιο και νευροπαθητικό, ο οποίος ενίοτε μπορεί να οδηγήσει σε μεθερπητική νευραλγία, επηρεάζοντας καταλυτικά την καθημερινότητα των πασχόντων, με πόνους που διαρκούν από μερικούς μήνες έως και χρόνια.

Ακόμη και εάν μέχρι προσφάτως, λοιπόν, πολλοί από εμάς πιστεύαμε ότι οι εμβολιασμοί ήταν ένα ζήτημα που αφορούσε κυρίως στα παιδιά, με εξαίρεση το εμβόλιο κατά της πανδημίας του Covid-19 που μπήκε τα τελευταία χρόνια στις ζωές μας, είναι ξεκάθαρο πως η νόσος του έρπητα ζωστήρα έρχεται να αναδείξει τη σημασία της πρόληψης και τα συντριπτικά πλεονεκτήματα του εμβολιασμού και για τους ενήλικες.

Πόσο επώδυνο είναι το συγκεκριμένο νόσημα και ποιους αφορά

Ομολογουμένως, η πανδημία της Covid-19 έστρεψε την προσοχή μας περισσότερο στο «κεφάλαιο» υγεία, ενώ ανέδειξε ιδιαίτερα την αξία της πρόληψης. Μπορεί η αφορμή να ήταν η εμφάνιση της πανδημίας, ωστόσο, πέρα από τον εμβολιασμό έναντι της νόσου Covid-19, υπάρχουν και άλλα λοιμώδη νοσήματα τα οποία απαιτούν την προσοχή μας και τα οποία μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό, όπως είναι ο πνευμονιόκοκκος, η γρίπη και ο έρπης ζωστήρας.

Αυτά είναι, λοιπόν, κάποια βασικά στοιχεία που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αναφορικά με τη νόσο του έρπητα ζωστήρα:

  • Ο έρπητας ζωστήρας εμφανίζεται σε 1 στους 3 ανθρώπους, αποτελώντας ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα νοσήματα που πλήττει τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας.
  • Πάνω από το 90% των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω είναι ήδη φορείς του ιού που προκαλεί έρπητα ζωστήρα και σε 1 από τους 3 ο ανενεργός ιός επανενεργοποιείται, προκαλώντας έρπητα ζωστήρα.
  • Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα, το οποίο μπορεί να έχει και σοβαρές επιπλοκές για τον ασθενή, όπως μεθερπητική νευραλγία (PHN) που εμφανίζεται σε περίπου 30% των ασθενών που νοσούν από έρπητα ζωστήρα και οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα που εμφανίζεται σε περίπου 25% των ασθενών που νοσούν από έρπητα ζωστήρα.
  • Ο έρπης ζωστήρας έχει πολύ σημαντική αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς συνοδεύεται από πόνο.
suriga2.jpg

Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη λύση για τον έρπητα ζωστήρα

Η αξία του εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη νόσο είναι πολύ μεγάλη, λόγω της υψηλής συχνότητάς του, αλλά και επειδή ο έρπητας ζωστήρας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, η αποτελεσματικότητα των θεραπειών για την αντιμετώπιση του πόνου είναι περιορισμενη. Μοναδική απάντηση στην ασθένεια του έρπητα ζωστήρα, λοιπόν, είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος την παρούσα χρονική στιγμή συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ενηλίκων για όλους τους ενήλικες ηλικίας 60-75 ετών, ανεξάρτητα από προηγούμενο ιστορικό νόσησης.

Στη χώρα μας κυκλοφορεί από το 2014 εμβόλιο ενάντια στη νόσο, αλλά υπάρχουν και νέες θετικές εξελίξεις στην πρόληψη της νόσου, οι οποίες αφορούν σε ένα νέο εμβόλιο που πρόσφατα τιμολογήθηκε στη χώρα μας και το οποίο παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Συγκεκριμένα, διαθέτει πολύ υψηλή και με μεγάλη διάρκεια αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από 50 ετών και άνω, ενώ προσφέρει και δυνατότητα προστασίας και σε ασθενείς ηλικίας από 18 ετών και άνω που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή θεραπείας -και για τους οποίους μέχρι πρότινος δεν υπήρχε δυνατότητα προστασίας έναντι του έρπητα ζωστήρα.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία συνεπώς, καθίσταται σαφές ότι το νέο εμβόλιο είναι υψηλής κλινικής αξίας για την κοινωνία, αν και αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμη δεν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των συνταγογραφούμενων/αποζημιούμενων σκευασμάτων, ώστε να αποκτήσουν οι Έλληνες πρόσβαση στα οφέλη που μπορεί να προσφέρει.

suriges.jpg