ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λιγότερο μεταδοτικοί οι πλήρως εμβολιασμένοι με Covid-19

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που μολύνονται από τον κορoνοϊό, μεταδίδουν τη λοίμωξη σε λιγότερα άτομα και είναι μεταδοτικά για μικρότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με άτομα που είναι μερικώς ή καθόλου εμβολιασμένα.

Λιγότερο μεταδοτικοί οι πλήρως εμβολιασμένοι με Covid-19
Bigstock

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα και συμπεριέλαβε 173 εργαζόμενους σε διάφορα νοσοκομεία που παρουσίασαν λοίμωξη με COVID-19. Από αυτούς 50 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός είχε μεταδοθεί από τα άτομα αυτά σε άλλους στο ίδιο νοσοκομείο σε ποσοστό 7% σε σύγκριση με 26% στην ομάδα των μη εμβολιασμένων. Να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια ιικά φορτία στη διάγνωση.

Μάλιστα, σε μια υποομάδα 45 ατόμων με ήπια COVID-19 που βρίσκονταν σε καραντίνα οι ερευνητές παρατήρησαν αποβολή σωματιδίων μολυσματικού ιού για 4 ημέρες στα 6 άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, για 8 ημέρες στα 11 μερικώς εμβολιασμένα άτομα και για 10 ημέρες στα 28 άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου. Όλες οι λοιμώξεις παρουσιάστηκαν πριν κυκλοφορήσει η παραλλαγή Omicron.

Συμπερασματικά, πλήρως εμβολιασμένα άτομα με COVID-19 φαίνεται να είναι λιγότερο μεταδοτικά και σε ένταση και σε χρονική διάρκεια. Η μελέτη αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα της στρατηγικής εμβολιασμού έναντι COVID-19.

Τα κύρια σημεία της μελέτης συνοψίζουν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).