ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ύπνος με έναν σύντροφο είναι καλύτερος και πιο υγιεινός από το να κοιμάσαι μόνος – μελέτη

Ο ύπνος με έναν σύντροφο ή σύζυγο είναι πολύ πιο υγιεινός από το να κοιμάστε μόνος/η  χαρίζοντας βελτιωμένα ψυχικά και σωματικά οφέλη. Το να κοιμάστε όμως με ένα παιδί είναι επιβλαβές, όπως εξηγεί μελέτη. 

Ο ύπνος με έναν σύντροφο είναι καλύτερος και πιο υγιεινός από το να κοιμάσαι μόνος – μελέτη

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και υποφέρετε από αυπνία; Εάν ναι, ο ύπνος μόνος πιθανότατα δεν βοηθά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εξηγεί ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται με έναν σύντροφο τείνουν να κοιμούνται καλύτερα από εκείνους που κοιμούνται μόνοι τους.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο ακαδημαϊκό περιοδικό Sleep που αξιολογήθηκε από ομοτίμους, διερεύνησαν τα οφέλη του ύπνου με κάποιον άλλο, καθώς και τις εξαιρέσεις.

1643644997035-914235173-ypnos.jpg

Ο ύπνος

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για το ανθρώπινο σώμα, όπως μπορεί να βεβαιώσει όποιος έχει περάσει αρκετό χρόνο χωρίς ύπνο. «Επαναφορτίζει τις εσωτερικές μπαταρίες μας», διατηρεί το μυαλό μας ανανεωμένο και έχει σημαντικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία του ανθρώπου. Ομοίως, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τις συνολικές βλάβες για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται συνολικά επτά έως εννέα ώρες και οι ηλικιωμένοι ενήλικες θα πρέπει να προσπαθούν να κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες.
Πράγματι, οι κακές συνήθειες ύπνου οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά χρόνιων παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα.

Αλλά ενώ πολλοί άνθρωποι προτιμούν να κοιμούνται με έναν σύντροφο για διάφορους λόγους, δεν είχε υπάρξει πλήρης μελέτη για τα οφέλη που έχει ο συντροφικός ύπνος για την υγεία.

ygeia-kai-kaliteros-ypnos.jpg

Η μελέτη

Στην έρευνα για τις συνήθειες του ύπνου, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 1.007 ενηλίκων σε ηλικία εργασίας από την Πενσυλβάνια.

Τα δεδομένα αξιολογήθηκαν με διάφορους τρόπους, με μια σειρά εργαλείων όπως ο δείκτης σοβαρότητας αϋπνίας και η κλίμακα σοβαρότητας κόπωσης. Όλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση των πολλών πτυχών της υγείας του ύπνου, όπως η διάρκεια, ο λανθάνων χρόνος ύπνου, καθώς και η συνολική ικανοποίηση του ύπνου.

Πολλές μεταβλητές ελήφθησαν φυσικά υπόψη, όπως η ηλικία, το φύλο, το εισόδημα, η εκπαίδευση και η φυλή/εθνικότητα. Αλλά επίσης μελετήθηκε και το είδος του συντρόφου στον ύπνο (εάν κάποιος κοιμόταν με έναν σύντροφο/σύζυγο, ένα παιδί, κατοικίδιο ζώο ή άλλο μέλος της οικογένειας).

ypnos

Τα ευρήματα

Συνολικά, ο ύπνος με έναν σύντροφο ή σύζυγο βρέθηκε να βελτιώνει σημαντικά τον ύπνο κάποιου.

Η αϋπνία ήταν λιγότερο σοβαρή, ο ύπνος είχε μεγαλύτερη διάρκεια, η κόπωση μειώθηκε και υπήρχε μικρότερος κίνδυνος υπνικής άπνοιας – αναπνευστικής διαταραχής.

Επιπλέον, ο ύπνος με σύντροφο ή σύζυγο είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη λιγότερου άγχους και χαμηλότερων επιπέδων κατάθλιψης και άγχους ενώ συσφίχθηκαν και οι σχέσεις του ζευγαριού.

Αντίθετα, εκείνοι που κοιμούνται μόνοι τους υπέφεραν από περισσότερη αϋπνία, αυξημένη κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεγαλύτερο κίνδυνο υπνικής άπνοιας. Επίσης, παρουσίασαν άγχος και κατάθλιψη.

Στον αντίποδα ο ύπνος με ένα παιδί συνδέθηκε με περισσότερο άγχος και μεγαλύτερο κίνδυνο υπνικής άπνοιας και αϋπνία.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως ο ύπνος είναι σημαντικός ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το χορταίνουν καθώς δεν κοιμούνται επαρκώς. Μάλιστα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τουλάχιστον το ένα τρίτο των ενηλίκων δεν κοιμούνται αρκετά.

Με άλλα λόγια, ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία σας, οπότε ίσως είναι καλύτερα να βρείτε κάποιον σύντροφο να κοιμηθείτε μαζί του, ώστε να μπορείτε να ξεκουραστείτε προς όφελος της σωματικής και ψυχικής σας υγείας.