ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η επικίνδυνη σχέση της παιδικής παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2

Η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας έχει πυροδοτήσει μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των πασχόντων με διαβήτη τύπου 2.

Η επικίνδυνη σχέση της παιδικής παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2

Ο αριθμός των παιδιών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε μονάδες παιδιατρικού διαβήτη στην Αγγλία και την Ουαλία, αυξήθηκε από 621 το 2015/16 σε 973 το 2020/21.

Το βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Diabetes UK, χαρακτηρίζει ανησυχητική την αύξηση κατά 57% στις περιπτώσεις παιδικού διαβήτη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας ότι «απογοήτευσε τα παιδιά μας», καθώς έχει ζητήσει συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Προειδοποιεί επίσης ότι η κρίση του κόστους ζωής θα οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα τα επόμενα χρόνια.

Οι ειδικοί περιέγραψαν το μείγμα των αυξανόμενων επιπέδων παχυσαρκίας και της οικονομικής κρίσης ως «την τέλεια καταιγίδα που απειλεί με ανεπανόρθωτες βλάβες την υγεία των νέων».

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό των παιδιών ηλικίας τεσσάρων και πέντε ετών που είναι παχύσαρκα αυξήθηκε κατά 46% από το 2019/20 έως το 2020/21.

Από ένα στα 10 παιδιά που ήταν παχύσαρκα στο πρώτο έτος του σχολείου, τα ποσοστά αυξήθηκαν σε ένα στα επτά.

Η παχυσαρκία πιστεύεται ότι ευθύνεται για το 80-85% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στη Βρετανία.

Η Diabetes UK ανέφερε ότι τα παιδιά στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας «επηρεάστηκαν δυσανάλογα» από την ασθένεια.

Τέσσερα στα 10 παιδιά και νέους με διαβήτη τύπου 2 ζούσαν στις πιο φτωχές περιοχές, συγκριτικά με μόλις ένα στα 19 που ζουν σε πλουσιότερες.

Αυτό δείχνει τι συμβαίνει με τον επιπολασμό της παιδικής παχυσαρκίας, επισημαίνεται.

Υπό το βάρος της πρόσθετης επιβάρυνσης της κρίσης του κόστους ζωής, τα φτωχότερα παιδιά «θα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος για τις επόμενες δεκαετίες».

Ο Chris Askew, διευθύνων σύμβουλος της Diabetes UK, δήλωσε: «Φοβούμαστε ότι αυτή η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας θα μεταφραστεί σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των παιδιών με διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα χρόνια, μια κρίση που τροφοδοτείται από μακροχρόνιες ανισότητες υγείας και επιδεινώθηκε από τις επιπτώσεις της κρίσης κόστους ζωής.

«Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει πλήρως τη δέσμευσή της για την υγεία των παιδιών.

«Αυτό πρέπει να ξεκινήσει με την επείγουσα ανατροπή της απόφασης να υποχωρήσουν στις δεσμεύσεις τους για τη στρατηγική για την παχυσαρκία και να προχωρήσουν περαιτέρω με τολμηρά βήματα για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και των επιπτώσεων στα παιδιά που ζουν στη φτώχεια στην προσεχή Λευκή Βίβλο για τις Ανισότητες Υγείας.

Πηγή: Mail Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ