ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι λάτιν χοροί προλαμβάνουν την άνοια!

Εκτός από διασκεδαστικά, τα μαθήματα λάτιν χορών μπορούν να βοηθήσουν τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν την υγεία του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι λάτιν χοροί προλαμβάνουν την άνοια!

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Ιλινόις και της Ιντιάνα διαπίστωσαν ότι τα τακτικά μαθήματα χορού σάλσα, σάμπα και μερένγκε βοήθησαν στη βελτίωση της εργασιακής μνήμης. Η μνήμη εργασίας (MT), γνωστή και ως λειτουργική μνήμη, είναι το σύνολο των διαδικασιών που μας επιτρέπουν την προσωρινή αποθήκευση και το χειρισμό των πληροφοριών για να εκτελούμε περίπλοκες γνωστικές εργασίες, όπως η κατανόηση της γλώσσας, η ανάγνωση, οι μαθηματικές δεξιότητες, η εκμάθηση ή η συλλογιστική.

Ο διασκεδαστικός αυτός τρόπος άσκησης δεν «γυμνάζει» μόνο τον εγκέφαλο, αλλά και το σώμα συνολικά, κάτι που συνδέεται με καλύτερη γνωστική υγεία.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για τον εγκέφαλο σε προχωρημένη ηλικία και ελπίζουν ότι μια διασκεδαστική μορφή άσκησης όπως ο χορός, μπορεί να είναι πιο ελκυστική για κάποιους από το τζόκινγκ ή άλλα είδη προπόνησης.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για πάνω από 300 ισπανόφωνους στο Σικάγο του Ιλινόις σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία έκανε μαθήματα χορού δύο φορές την εβδομάδα για οκτώ μήνες. Για το πρώτο μισό αυτής της περιόδου, οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες από έναν επαγγελματία.

Η άλλη ομάδα παρακολούθησε μαθήματα αγωγής υγείας μια φορά την εβδομάδα επί τέσσερις μήνες.

Μετά τους πρώτους τέσσερις μήνες, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ για να αξιολογηθεί η γνωστική τους υγεία και οι δεξιότητες μνήμης.

Και οι δύο ομάδες συμμετεχόντων είχαν παρόμοια αποτελέσματα.

Οι συμμετέχοντες στα μαθήματα χορού όμως, ανέφεραν ότι αισθάνονταν καλύτερα συνολικά, διαχειρίζονταν καλύτερα τις χρόνιες παθήσεις και έκαναν πιο εύκολα φίλους.

Ειδικά για την ομάδα των Ισπανόφωνων, οι λάτιν χοροί είχαν θετική επίδραση στην υγεία τους επειδή τους ήταν πολύ οικείοι.

«Γενικά, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας καθώς μεγαλώνουν, όταν πρόκειται όμως για μια δραστηριότητα που τους αρέσει πραγματικά, είναι πιο πιθανό να τη διατηρήσουν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τη σύνδεση της τακτικής άσκησης και της επιβράδυνσης της γνωστικής έκπτωσης.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έκπτωση της πνευματικής λειτουργίας.

Κατά συνέπεια είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ, από το οποίο πάσχουν πάνω από έξι εκατομμύρια Αμερικανοί.

Ο ακριβής μηχανισμός που συνδέει τη σωματική δραστηριότητα με τη γνωστική ικανότητα δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Aging Neuroscience.

Πηγή: Mail Online