ΥΓΕΙΑ

Το «στρες» των αρθρώσεων από το χορό σε ένα ξεχωριστό βίντεο

Μια ευφάνταστη ιδέα παρουσίασαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση των Επιστημών (American Association for the Advancement of Sciences - AAAS).

Το «στρες» των αρθρώσεων από το χορό σε ένα ξεχωριστό βίντεο

Σε ένα μοναδικό βίντεο απεικονίστηκε ο σκελετός μιας μπαλαρίνας που χορεύει και η πίεση που δέχονται οι αρθρώσεις κατά τη διάρκεια του χορού.

Σκοπό των Ελβετών ερευνητών ήταν να εντοπιστούν τα σημεία του σώματος που θα είναι μελλοντικά πιο ευάλωτα σε τραυματισμούς.

Οι ερευνητές σε δεύτερη φάση, θα αναπτύξουν το ίδιο μοντέλο και σε αθλητές, με πρώτους τους ποδοσφαιριστές.

Οι Ελβετοί επιστήμονες σκάναραν χορεύτριες του κλασικού μπαλέτου, από μαγνητικό τομογράφο αλλά παράλληλα τους ζήτησαν να εκτελέσουν ορισμένες χαρακτηριστικές χορευτικές κινήσεις ενώ φορούσαν ειδικά κοστούμια με αισθητήρες κίνησης.

Δημιουργήθηκε ένα τρισδιάστατο κινούμενο μοντέλο του σκελετού της κάθε μπαλαρίνας το οποίο ακολουθεί απόλυτα τις πραγματικές κινήσεις της.

Παράλληλα, αναπτύχθηκαν ειδικοί αλγόριθμοι για το στρες που δέχεται κάθε σημείο του σώματος υποδεικνύοντας τα σημεία που είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν προβλήματα στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι οι μπαλαρίνες εμφανίζουν συχνά προβλήματα στα ισχία και παραμορφώσεις στους χόνδρους.

Δείτε το βίντεο: