ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ενιαία μαγνητική τομογραφία διαγιγνώσκει τη μελέτη Αλτσχάιμερ πρώιμου και προχωρημένου σταδίου

Το σύστημα μηχανικής μάθησης είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια εάν κάποιος νοσεί από Αλτσχάιμερ στο 98% των περιπτώσεων. Να σημειωθεί πως αν και δεν υπάρχει θεραπεία, η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να βελτιώσει τη θεραπεία του ασθενούς.

Η ενιαία μαγνητική τομογραφία διαγιγνώσκει τη μελέτη Αλτσχάιμερ πρώιμου και προχωρημένου σταδίου

Χρησιμοποιώντας τη μηχανική μάθηση, ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου έχουν αναπτύξει έναν αλγόριθμο που μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια τη νόσο Αλτσχάιμερ από μία μόνο μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Το σύστημα είναι πιο ακριβές από οποιοδήποτε προϋπάρχον διαγνωστικό εργαλείο που διατίθεται στους γιατρούς και μπορεί επίσης να διακρίνει τη νόσο πρώιμου σταδίου από τα πιο προχωρημένα στάδια, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 20/6 στο περιοδικό Nature Portfolio Journal, Communications Medicine, που αξιολογήθηκε από ομοτίμους, δοκίμασε τον νέο αλγόριθμο σε σαρώσεις περισσότερων από 400 ασθενείς με Αλτσχάιμερ πρώιμου και μεταγενέστερου σταδίου, ασθενών με άλλες νευρολογικές παθήσεις, καθώς και υγιείς ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Το σύστημα μηχανικής μάθησης που βασίζεται στη μαγνητική τομογραφία βρέθηκε να προβλέπει με ακρίβεια εάν κάποιος είχε νόσο Αλτσχάιμερ στο 98% των περιπτώσεων. Το σύστημα ήταν επίσης σε θέση να καθορίσει στο 79% τους ασθενείς με πρώιμη ή όψιμη νόσο.

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από προοδευτική γνωστική εξασθένηση. Είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες της άνοιας παγκοσμίως, με κοινά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών με τη γλώσσα, την επίλυση προβλημάτων και τη σκέψη, μαζί με την απώλεια μνήμης. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, αλλά η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να βελτιώσει τη θεραπεία του ασθενούς.

Μόνο μία δοκιμή

Επί του παρόντος, μια ποικιλία εξετάσεων εκτελούνται για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένων των τεστ μνήμης, γνωστικών εξετάσεων και των σαρώσεων εγκεφάλου. Οι σαρώσεις χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο για εναποθέσεις πρωτεϊνών στον εγκέφαλο και συρρίκνωση του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη. Όλες αυτές οι εξετάσεις μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, τόσο για να οργανωθούν όσο και για να επεξεργαστούν. Η νέα προσέγγιση απαιτεί μόνο ένα από αυτά – μια τυπική μαγνητική τομογραφία.

Ο καθηγητής Eric Aboagye, από το Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Επί του παρόντος, καμία άλλη απλή και ευρέως διαθέσιμη μέθοδος δεν μπορεί να προβλέψει τη νόσο του Αλτσχάιμερ με αυτό το επίπεδο ακρίβειας, οπότε η έρευνά μας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Πολλοί ασθενείς που παρουσιάζουν Αλτσχάιμερ σε κλινικές μνήμης έχουν επίσης άλλες νευρολογικές παθήσεις, αλλά ακόμη και μέσα σε αυτή την ομάδα το σύστημά μας θα μπορούσε να επιλέξει εκείνους τους ασθενείς που είχαν Αλτσχάιμερ από εκείνους που δεν νοσούν».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η αναμονή για μια διάγνωση μπορεί να είναι μια φρικτή εμπειρία για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Εάν μπορούσαμε να μειώσουμε τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, να καταστήσουμε τη διάγνωση μια απλούστερη διαδικασία και να μειώσουμε μέρος της αβεβαιότητας, αυτό θα τους βοηθούσε πολύ. Η νέα μας προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να εντοπίσει ασθενείς σε πρώιμο στάδιο για κλινικές δοκιμές νέων φαρμακευτικών θεραπειών ή αλλαγών στον τρόπο ζωής, κάτι που είναι επί του παρόντος πολύ δύσκολο να γίνει».