ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα νανοσώματα λάμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη θεραπείας COVID-19 - μελέτη

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα νανοσώματα που προέρχονται από ένα λάμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός εισπνεύσιμου σπρέι για την καταπολέμηση της COVID-19 και άλλων ιογενών ασθενειών.

Τα νανοσώματα λάμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη θεραπείας COVID-19 - μελέτη

Τα σωματίδια του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα στο αίμα ενός λάμα μπορεί να παρέχουν προστασία από κάθε παραλλαγή της COVID-19, καθώς και από άλλους ιούς όπως ο SARS-CoV-1, ο οποίος προκαλεί sars, διαπίστωσαν ερευνητές στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη σε μια νέα μελέτη.

Η μελέτη που αξιολογήθηκε από ομοτίμους, που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports την Τρίτη 28/6, διαπίστωσε ότι τα σωματίδια του ανοσοποιητικού συστήματος, ή τα νανοσώματα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός εισπνεύσιμου σπρέι για την καταπολέμηση της COVID-19 και άλλων ιογενών ασθενειών.

Σε σύγκριση με άλλα ζώα, τα λάμα, τα αλπακά και οι καμήλες έχουν δύο ανοσοποιητικά συστήματα και παράγουν αντισώματα με ένα πεπτίδιο αντί για δύο, σύμφωνα με το όρος Σινά. Αυτά τα αντισώματα είναι περίπου δέκα φορές μικρότερα από τα φυσιολογικά αντισώματα, επιτρέποντάς τους να συνδεθούν μεταξύ τους για να αποτρέψουν τη διαφυγή των μεταλλαγμένων ιών.

«Λόγω του μικρού μεγέθους τους και των ευρέων εξουδετερωτικών δραστηριοτήτων τους, αυτά τα νανοϋλικά καμηλοειδή είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικά έναντι μελλοντικών παραλλαγών και εστιών ιών τύπου SARS», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Yi Shi, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογικών Επιστημών και Διευθυντής του Κέντρου Μηχανικής πρωτεϊνών και Θεραπευτικής στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά.

«Η ανώτερη σταθερότητά τους, το χαμηλό κόστος παραγωγής και η ικανότητα προστασίας τόσο της ανώτερης όσο και της κατώτερης αναπνευστικής οδού από τη μόλυνση σημαίνουν ότι θα μπορούσαν να παρέχουν μια κρίσιμη θεραπευτική για να συμπληρώσουν τα εμβόλια και τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων εάν και όταν εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή COVID-19 ή ο SARS-CoV-3», πρόσθεσε ο Shi.

Οι ερευνητές εμφύσησαν ένα λάμα που ονομάζεται Wally με την ακίδα του ιού COVID-19 και διαπίστωσαν ότι η επανάληψη αυτής της διαδικασίας ανάγκασε το Wally να αναπτύξει αντισώματα ικανά να καταπολεμήσουν ένα ευρύ φάσμα ιών εκτός από το SARS-CoV-2, παρέχοντας αποτελεσματικά στο λάμα «υπερ-ανοσία». Στη συνέχεια, οι ερευνητές απομόνωσαν πολλαπλά αντιιικά νανοσώματα που είναι αποτελεσματικά έναντι πολλών τύπων ιών.

«Μάθαμε ότι το μικροσκοπικό μέγεθος αυτών των νανοσωμάτων τους δίνει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα έναντι ενός ταχέως μεταλλαγμένου ιού», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Ian Wilson, Hansen Καθηγητής Δομικής Βιολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ολοκληρωμένης Δομικής και Υπολογιστικής Βιολογίας στο Scripps Research στη La Jolla της Καλιφόρνια.

«Συγκεκριμένα, τους επιτρέπει να διεισδύσουν εντός του ιού και έτσι να δεσμευτούν σε πολλές περιοχές για να αποτρέψουν τη διαφυγή και τη μετάλλαξή του», πρόσθεσε ο Wilson.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές δημιούργησαν στη συνέχεια ένα ισχυρό νανοσώμα ικανό να δεσμεύεται σε δύο περιοχές στην ακίδα ορισμένων ιών, προκειμένου να τους αποτρέψει από τη μετάλλαξη και στη συνέχεια τη διαφυγή τους.