ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καφές στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στις κινητικές ικανότητες του παιδιού

Το θέμα της πρόσληψης καφεΐνης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης απασχολεί εδώ και χρόνια την επιστημονική κοινότητα.

Καφές στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στις κινητικές ικανότητες του παιδιού

Μπορούν οι έγκυες να πίνουν καφέ ή άλλα ποτά και τροφές με καφεΐνη, και αν ναι, σε ποια ποσότητα;

Σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις, οι έγκυες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 200 mg καφεΐνης την ημέρα, που ισοδυναμεί με δύο φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ.

Νέα μελέτη ωστόσο, προειδοποιεί ότι η κατανάλωση καφέ, ακόμη και αν γίνεται με μέτρο, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού να μπουσουλάει ή να περπατά στην ηλικία του ενός έτους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hokkaido στην Ιαπωνία υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που καταναλώνουν μόλις τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, έχουν 1,11 φορές αυξημένο κίνδυνο καθυστέρησης στην ανάπτυξη της κίνησης στην ηλικία των 12 μηνών.

Είναι γνωστό ότι κάποιες συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού. Έρευνες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη καφεΐνης με αυξημένο κίνδυνο αποβολής και χαμηλό βάρος γέννησης.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να αξιολογήσουν εάν η κατανάλωση καφεΐνης από τη μητέρα επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού.

Ανέλυσαν δεδομένα για 87.106 μητέρες που συμμετείχαν σε εθνική μελέτη στην Ιαπωνία.

Τα δεδομένα περιλάμβαναν την κατανάλωση καφεΐνης από τις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού σε ηλικία έξι και 12 μηνών.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που κατανάλωναν περισσότερα από 300 mg καφεΐνης την ημέρα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καθυστερημένης ανάπτυξης στους έξι μήνες.

Ωστόσο, στους 12 μήνες, είχαν 1,11 φορές αυξημένο κίνδυνο καθυστέρησης στην ανάπτυξη της κίνησης.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι οι ανεπιθύμητες επιδράσεις της μητρικής πρόσληψης καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην ανάπτυξη των παιδιών, παρατηρήθηκαν σπάνια στους 6 μήνες, ενώ παρατηρήθηκε συσχέτιση με μειωμένο κίνδυνο αναπτυξιακών καθυστερήσεων», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Early Human Development.

«Στο προσαρμοσμένο μοντέλο, η πρόσληψη καφεΐνης από τη μητέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο αναπτυξιακής καθυστέρησης, επικοινωνίας, λεπτής κινητικότητας και επίλυσης προβλημάτων. Στους 12 μήνες όμως, όλες οι συσχετίσεις με τον χαμηλότερο κίνδυνο που παρατηρήθηκε στους 6 μήνες εξαφανίστηκαν».

Παρότι η συσχέτιση παραμένει ασαφής, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν τις έγκυες να περιορίσουν την κατανάλωση καφεΐνης.

«Χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να διερευνηθεί κατά πόσον η καθυστέρηση στην κινητική ανάπτυξη στους 12 μήνες που προκαλείται από την έκθεση στην καφεΐνη έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους καθώς μεγαλώνουν», καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: Mail Online