ΥΓΕΙΑ

Καφεΐνη στην εγκυμοσύνη: Όσο λιγότερη, τόσο καλύτερα, λένε οι ειδικοί

Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη στην εγκυμοσύνη, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όσο λιγότερη, τόσο καλύτερα.

Καφεΐνη στην εγκυμοσύνη: Όσο λιγότερη, τόσο καλύτερα, λένε οι ειδικοί

Προειδοποιούν μάλιστα αυστηρά τις εγκύους, να αποφεύγουν ιδιαίτερα τα ενεργειακά ποτά.

«Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν διάφορες ποσότητες καφεΐνης, γι' αυτό ελέγξτε τις ετικέτες για να καταλάβετε πόση καφεΐνη και άλλα συστατικά περιέχουν», δήλωσε ο Δρ. David Nelson επικεφαλής του τμήματος μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Η περιεκτικότητα των ενεργειακών ποτών σε καφεΐνη μπορεί να κυμαίνεται από 50 mg έως 500 mg σε συσκευασίες των 230 έως 700 ml.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της προσπάθειας τεκνοποίησης, οι κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ συνιστούν στις γυναίκες να καταναλώνουν λιγότερο από 200 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα. Αυτό το επίπεδο δεν φαίνεται να σχετίζεται με αποβολή ή πρόωρο τοκετό, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και των πιθανών επιπτώσεων στην ανάπτυξη του εμβρύου, παραμένει αβέβαιη.

Ένα φλιτζάνι καφέ με καφεΐνη 230ml περιέχει λίγο λιγότερο από 100 mg καφεΐνης. Ένα κουτάκι κόκα κόλα 340 ml περιέχει περίπου περίπου 34 mg καφεΐνης. Η κόκα κόλα διαίτης περιέχει 46 mg καφεΐνης.

Οι κανονισμοί των ΗΠΑ ως προς την αναγραφή της περιεκτικότητας σε καφεΐνη και τις προειδοποιήσεις για την υγεία για τα ενεργειακά ποτά, είναι από τους πιο χαλαρούς, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν ρυθμίζει τα ενεργειακά ποτά.

Η επίδραση της καφεΐνης στη δυσμενή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Williams Obstetrics, ενός οδηγού μαιευτικής.

Η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης, περίπου 500 mg ημερησίως, αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο αποβολής. Μελέτες που αφορούν την κατανάλωση λιγότερων από 200 χιλιοστόγραμμα ημερησίως, δεν έχουν εντοπίσει αυξημένο κίνδυνο.

Άλλη πρόσφατη μελέτη, σε ασθενείς από 10 πολιτείες, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης πριν από την εγκυμοσύνη ή το πρώτο τρίμηνο αυτής, δεν συνδέεται στενά με γενετικές ανωμαλίες.

Ο Nelson σημείωσε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να περιοριστεί η πρόσληψη καφεΐνης, καθώς τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, κόπωση και υπνηλία, καταθλιπτική διάθεση, ευερεθιστότητα και προβλήματα συγκέντρωσης.

«Η σταδιακή μείωση της πρόσληψης καφεΐνης για αρκετές εβδομάδες πριν από τον προγραμματισμό της εγκυμοσύνης ή όταν ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του λεγόμενου συνδρόμου στέρησης καφεΐνης», είπε.

Ο Nelson προτείνει κάποιους τρόπους ενίσχυσης της ενέργειας που δεν περιλαμβάνουν καφεΐνη. Αυτοί είναι η τακτική άσκηση, η κατανάλωση υγιεινών τροφών, η καλή ενυδάτωση, η χαλάρωση και η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου.

Πηγή: healthday.com