ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο FDA επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να συνταγογραφούν το χάπι COVID της Pfizer

Η χρήση του χαπιού, που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία πρόσφατα μολυσμένων, σε κίνδυνο ατόμων για την πρόληψη σοβαρής ασθένειας, έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις.

Ο FDA  επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να συνταγογραφούν το χάπι COVID της Pfizer

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA δήλωσε την Τετάρτη 6/7 ότι εξουσιοδότησε τους φαρμακοποιούς με κρατική άδεια να συνταγογραφήσουν το χάπι Paxlovid της Pfizer Inc για την COVID-19 σε επιλέξιμους ασθενείς, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η πρόσβαση στη θεραπεία τους.

Η χρήση του χαπιού, που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία πρόσφατα μολυσμένων, σε κίνδυνο ατόμων για την πρόληψη σοβαρής ασθένειας, έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις.

Δεδομένου ότι το Paxlovid πρέπει να λαμβάνεται εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, η εξουσιοδότηση των φαρμακοποιών με κρατική άδεια να συνταγογραφούν το Paxlovid θα μπορούσε να επεκτείνει την πρόσβαση σε έγκαιρη θεραπεία για ορισμένους ασθενείς» δήλωσε η Patrizia Cavazzoni, διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA σε δήλωσή της.

Οι προτάσεις του FDA για την ανάκτηση φαρμάκων

Ο οργανισμός είπε ότι οι ασθενείς που έχουν βρεθεί θετικοί στην COVID-19 θα πρέπει να φέρουν τα αρχεία υγείας τους για να τα ελέγξουν οι φαρμακοποιοί για νεφρικά και ηπατικά προβλήματα.

Ο οργανισμός είπε ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να παραπέμπουν τους ασθενείς σε έναν επαγγελματία υγείας που έχει άδεια να συνταγογραφεί φάρμακα εάν δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την αξιολόγηση της νεφρικής ή ηπατικής λειτουργίας ή εάν απαιτούνται τροποποιήσεις λόγω πιθανής αλληλεπίδρασης φαρμάκων.

Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να παρέχουν μια λίστα με τα φάρμακα που λαμβάνουν ώστε ο φαρμακοποιός τους να μπορεί να ελέγξει για φάρμακα που μπορούν ενδεχομένως να αντιδράσουν με το Paxlovid, ανέφερε ο FDA.

Το Paxlovid μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 88% σε ενήλικες ασθενείς χωρίς νοσηλεία, υψηλού κινδύνου στην κλινική δοκιμή της Pfizer, η οποία δεν περιελάμβανε εμβολιασμένα άτομα.

Έχει εγκριθεί για χρήση και διατίθεται δωρεάν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Δεκέμβριο, αλλά έχουν χορηγηθεί λιγότερα από τα μισά από τα σχεδόν 4 εκατομμύρια φάρμακα που διανέμονται στα φαρμακεία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με μια μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), οι άνθρωποι σε κοινωνικά και οικονομικά μειονεκτούσες περιοχές έχουν περίπου τις μισές πιθανότητες να λάβουν αντιιικά χάπια COVID-19 όπως το Paxlovid από εκείνους σε πλουσιότερες περιοχές.