ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσανεξία στη λακτόζη & βρεφικό γάλα: Οι επιπτώσεις στα μωρά

Η τάση «χωρίς λακτόζη» που διαδόθηκε από τους millennials τα τελευταία χρόνια έχει επιπτώσεις στα μωρά, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Δυσανεξία στη λακτόζη & βρεφικό γάλα: Οι επιπτώσεις στα μωρά

Παρατηρείται μια τεράστια αύξηση του αριθμού των βρεφών στα οποία συνταγογραφείται ειδική φόρμουλα γάλακτος, η οποία συχνά περιέχει πολύ περισσότερη ζάχαρη από ότι τα προϊόντα με βάση το γάλα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το πρόβλημα είναι ότι έχουν αυξηθεί πολύ τα ποσοστά των παιδιών που διαγιγνώσκονται με αλλεργία στο γάλα από ό,τι αναμενόταν.

Προειδοποιούν επίσης ότι η αύξηση της χρήσης ειδικής φόρμουλας συμβάλλει στην παχυσαρκία και την τερηδόνα στα μικρά παιδιά.

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου ανέλυσαν τη σύσταση εξειδικευμένων βρεφικών παρασκευασμάτων στην Αγγλία, τη Νορβηγία και την Αυστραλία.

Ανακάλυψαν ότι το ποσοστό των παιδιών με αλλεργία στο γάλα στην Αγγλία, είναι 12πλάσιο από το αναμενόμενο.

Οι συνταγογραφούμενες ποσότητες ειδικής φόρμουλας για βρέφη, αυξήθηκαν τρεις φορές στην Αγγλία την περίοδο 2007-2018, ενώ ανάλογες ήταν οι τάσεις και σε άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Robert Boyle, υποστηρίζει ότι η άνοδος μπορεί να οφείλεται στο μάρκετινγκ της βιομηχανίας βρεφικών παρασκευασμάτων.

Οι ποσότητες υπερδιπλασιάστηκαν στη Νορβηγία μεταξύ 2009 και 2020 και τριπλασιάστηκαν στην Αυστραλία την περίοδο 2001-2012.

Ο Δρ. Μπόιλ προειδοποιεί ότι αυτή η τάση μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

Πάνω από το 25% των παιδιών κάτω των πέντε ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το ποσοστό αυξάνεται σε 4 στα 10 παιδιά στην ηλικία των έντεκα ετών. Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά πέντε ετών έχουν τερηδόνα.

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα εκτιμάται ότι επηρεάζει το 1% των παιδιών κάτω των δύο ετών.

Οι εταιρείες έχουν φτιάξει εξειδικευμένα προϊόντα ως εναλλακτικά της φόρμουλας που περιέχει γάλα σε σκόνη.

Η νέα μελέτη παρακολούθησε εθνικά στοιχεία συνταγογράφησης για μωρά στην Αγγλία από το 1991 έως το 2020.

Συγκρίνοντας τον πραγματικό αριθμό συνταγών για τρεις διαφορετικούς τύπους φόρμουλας (σόγιας, υδρολυμένο και φόρμουλα αμινοξέων) με το μοντελοποιημένο ποσοστό συνταγογράφησης, διαπιστώθηκε ότι οι συνολικές συνταγές αυξήθηκαν 2,8 φορές στην Αγγλία από το 2007 έως το 2018, ενώ ανάλογες ήταν οι τάσεις και σε άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα βρεφικά γάλατα σε μορφή σκόνης με βάση μη αλλεργιογόνα αμινοξέα, αυξήθηκαν κατά 6,7%, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία λόγω των υψηλότερων επιπέδων σακχάρου που περιέχουν.

Ο αριθμός όλων των εξειδικευμένων σκευασμάτων που συνταγογραφήθηκαν αυξήθηκε 2,2 φορές στη Νορβηγία από το 2009 έως το 2020 και 3,2 φορές στην Αυστραλία μεταξύ 2001 και 2012.

Ο Δρ Μπόιλ είπε: «Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν υψηλά επίπεδα υπερδιάγνωσης αλλεργίας στο γάλα και σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή στην πρώιμη παιδική διατροφή. Η περιττή χρήση εξειδικευμένων σκευασμάτων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων στα μικρά παιδιά».

Το μητρικό γάλα περιέχει θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τα μωρά από λοιμώξεις - ακόμα και από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μελλοντικά.

Παρότι η εξειδικευμένη φόρμουλα είναι καλά ανεκτή από τα περισσότερα βρέφη και υποστηρίζει τη διατροφή και την ανάπτυξη, υπάρχουν σημαντικές διαφορές από την τυπική φόρμουλα ή το μητρικό γάλα.

Σε προϊόντα εξειδικευμένης φόρμουλας, η λακτόζη που υπάρχει φυσικά στο μητρικό ή στο αγελαδινό γάλα αντικαθίσταται εν μέρει ή πλήρως από εναλλακτικές πηγές υδατανθράκων, συχνά ελεύθερα σάκχαρα όπως η γλυκόζη ή η σακχαρόζη.

«Η υψηλή πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την παχυσαρκία και την τερηδόνα και ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Επομένως, η περιττή χρήση εξειδικευμένης φόρμουλας μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία που δεν έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα» καταλήγουν οι ειδικοί.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Clinical and Experimental Allergy.