ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκαίνια της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Τα εγκαίνια της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σήμερα από την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη.

Εγκαίνια της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Η Μονάδα αποτελεί σύμπραξη των κυριότερων φορέων απεξάρτησης ΨΝΑ/18 Άνω, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ. Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα στην Αττική που θα κληθεί να ανταποκριθεί και να καλύψει ανάγκες σωματικής αποτοξίνωσης στην Αττική και σε ένα μεγάλο μέρος της νότιας Ελλάδας.

Η Μονάδα προσφέρει φαρμακευτική, ιατρική και ψυχιατρική υποστήριξη για την αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.

Στόχος είναι να αποτελέσει έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της απεξάρτησης και της θεραπείας και αυτό θα επιτευχθεί με την άμεση, χρονικά, ένταξη των χρηστών σε στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, μετά την ολοκλήρωση της σωματικής αποτοξίνωσης.

Η Μονάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί με σταδιακή κάλυψη της δύναμης των κλινών της, μέχρι το μέγιστο αριθμό των 20 θεραπευμένων, οι οποίοι θα προσέρχονται εκουσίως. Στελεχώνεται από ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και διοικητικούς, τους οποίους θα συνδράμουν και 2 ειδικοί από καθένα από τους 3 φορείς απεξάρτησης.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς στη λίστα του Κέντρου Υποδοχής της Μονάδας έχουν ήδη εγγραφεί 58 υποψήφιοι.

Η Μονάδα χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της περιόδου 2014-2020.

«Η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης DETOX που εγκαινιάζουμε σήμερα, όπως ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης και το Κέντρο Ημέρας Αστέγων του ΟΚΑΝΑ, που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, αποτελούν τομές στον χώρο της απεξάρτησης», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό της η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Πρόσθεσε ότι θα καλυφθούν ανάγκες θεραπευμένων της Αττικής, αλλά και συνολικά της Νότιας Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύμπραξης των κυριότερων φορέων απεξάρτησης Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής/18 'Ανω, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ» .

Τόνισε ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, υπεβλήθησαν προτάσεις χρηματοδότησης για την ανάπτυξη νέων δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και υποστήριξης της απεξάρτησης, με στόχο τη διασύνδεση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την υποστήριξη στην Κοινότητα, καθώς και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές σε όλη την Επικράτεια.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν η διοικήτρια του ΨΝΑ Δ. Τσαγδή, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Γ. Κεχρής, η διευθύντρια του 18 'Ανω Στ. Χρηστίδου, η υποδιοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Μ. Δίπλα, καθώς και οι πρόεδροι του ΟΚΑΝΑ Θ. Θεοχάρη και του ΚΕΘΕΑ Χρ. Λιάπης.