ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θεραπεύει τον καρκίνο του πνεύμονα 

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης συμβάλει στη λήψη αποφάσεων του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.  

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θεραπεύει τον καρκίνο του πνεύμονα 

Ένα νέο καινοτόμο εργαλείο που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη των επιπτώσεων της ανοσοθεραπείας σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα βρίσκεται υπό ανάπτυξη στο Ιατρικό Κέντρο Shaare Zedek, ανακοίνωσε την Τρίτη 2/8 το νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ.

Η τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, με την ονομασία I3LUNG, θα κάνει χρήση της μηχανικής και της βαθιάς μάθησης για την ανάλυση μιας μεγάλης ποικιλίας πληροφοριών ασθενών προκειμένου να διαμορφωθεί ένα θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στην ιατρική κατάσταση κάθε ασθενούς.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο εντάχθηκε το Ισραήλ το 2021 και το Shaare Zedek επιλέχθηκε να γίνει το πρώτο και μοναδικό ισραηλινό νοσοκομείο που έλαβε ανάλογη επιχορήγηση. Ο στόχος, εξηγεί το ιατρικό κέντρο, είναι να δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο για την ενίσχυση της λήψης αποφάσεων του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα.

Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σχετικά με το έργο, εξιδεικευμένοι ογκολόγοι από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσωπικό από το ογκολογικό τμήμα του Shaare Zedek συμμετείχαν στην προσπάθεια να ξεκινήσει η ανάπτυξη του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης.

«Νέα τεχνολογική αιχμή»

Υπεύθυνος του έργου I3LUNG είναι ο καθηγητής Nir Peled, επικεφαλής του ογκολογικού τμήματος Shaare Zedek, και η Dr. Lila Rozman, επικεφαλής του τμήματος καινοτομίας στην έρευνα για τον καρκίνο.

Η Rozman εξήγησε ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το I3LUNG θα προέλθουν από μια αναδρομική ανάλυση 2.000 ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα από ογκολογικά τμήματα σε όλο τον κόσμο. «Επιπλέον, θα διεξαχθεί ψυχολογική έρευνα για να καθοριστεί η προτίμηση των ασθενών σε σχέση με το ερευνητικό πρόγραμμα», πρόσθεσε.

«Σύντομα, οι ασθενείς του Shaare Zedek θα έχουν την επιλογή να είναι μέρος μιας νέας τεχνολογικής αιχμής όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε η Dr. Rozman.

Πηγή: jpost.com